Amortera ner till 50% ELLER (?) låna upp till bolånetaket?
Sök:

Amortera ner till 50% ELLER (?) låna upp till bolånetaket?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy Alatalo

ställde för sedan frågan: Amortera ner till 50% ELLER (?) låna upp till bolånetaket?

Halloj,

Jag har lyssnat på RikaTillsammans-podden under en längre tid och har hört Jan flera gånger nämna att man bör amortera ner sitt bolån till 50% varefter man kan börja investera istället eftersom man då får högre avkastning än vad räntan kostar.

Men är denna tanke oförenlig med det som Riksbanken uttalat sig om att majoriteten av hemmen i Sverige skulle gynnas av att ta ut maximalt lån till bolånetaket och investera den summan som överskrider den faktiska bostadskostnaden? (Detta också uttalat av Jan i podden)

Är dessa två tankesätt diametralt olika, för man kan ju inte amortera ner till 50% och samtidigt ha ett maxat lån som ligger som en investering i t.ex. en globalfond? Eller är det två olika vägar man kan välja att ta?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tror det man menar är att det är amorteringskrav så länge lånet är > 50% av värdet på bostaden och att man då inte skulle amortera mer än vad som krävs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, det hänger jag med på, men då är Jans förslag motsatsen till det som riksbanken sagt skulle löna sig för de flesta då, eller är det fel slutsats?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy Alatalo

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Så då menar du att Jans och Riksbanken förslag är motsatser?
Eller påpekar du bara att skälet till siffran 50% är amorteringskravet och inte något annat?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag menar att du inte kan maxa lånet och sedan låta bli att amortera helt. Det närmaste du kan komma är att amortera enligt amorteringskravet (men inte mer).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 2. Vit pil

  Jan är en väldigt försiktig person i sina investeringar, att däremot riksbanken säger att man bör investera sina pengar istället för att amortera är rätt om man kollar historiskt, historiskt så har börsen avkastat bättre i snitt än vad räntan är och därför anses det bättre att vara fullinvesterad hela tiden.

  Däremot låter det konstigt att riksbanken vill att alla privatpersoner ska ta så hög risk som möjligt och inte bygga en bra grund att stå på, ifall att systemet skulle skaka lite så hjälper det inte Sverige att alla ligger fullinvesterade och fullbelånade.

  Jag ser absolut varför man anser att belåning och fullinvesterad bör ge det bästa resultatet långsiktigt, men är ödmjuk för vad som kan dyka upp under tidens gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-25 klockan 17:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.