Amortera på bostadsrätt eller investera?
Sök:

Amortera på bostadsrätt eller investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim

ställde för sedan frågan: Amortera på bostadsrätt eller investera?

Hej!
Om en bor i bostadsrätt och inte har möjlighet att äga ett liknande boende på grund av priserna, anser du att en ska amortera eller fylla på den passiva hinken när bufferthinken och mellanriskhinken är fulla? Eller ska en skippa mellanriskhinken helt?

Fördelningen mellan hinkarna är i dagsläget 50/150/110k (buffert/mellanrisk/passiv). På grund av olika skäl kommer vi kunna lägga 5-15% (1500-4500) av månadsinkomsten på sparande/investering närmsta åren. Efter det kommer månadsinkomsten och sparandet att öka.

Jag har också en fråga vad gäller fondrobotar, exempelvis Lysa, som verkar väldigt smidiga. Men som jag förstått det går det inte att byta ut de fonder som roboten föreslår? Om en tycker att det är viktigt att en större del av pengarna investeras hållbart/etiskt är alternativet då att fortsätta med egna fondportföljer på exempelvis Nordnet/Avanza?

Tack för en bra blogg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kim!

 1. Att skippa mellanrisken tycker jag är en dum idé, den ska hjälpa till att fylla upp bufferten när den används plus att täcka upp kostnader som uppkommer om du blir t.ex arbetslös.

  Så att fylla på mellanrisken och passiva efter bufferten är full tycker jag låter som en bra idé.

 2. Nej, tyvärr så går det inte att byta ut fonderna hos Lysa utan det blir deras förslag.
  Så om du vill ha en etisk portfölj så blir det att göra den själv på Avanza/Nordnet.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Robin! Tolkar jag dig rätt att amortera enligt amorteringskrav och låta den passiva hinken växa är ditt tips även för bostadsrätt?

  Hälsningar, Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim Björk
 2. Vit pil

  Hej Kim!

  Ja, så skulle jag säga! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-19 klockan 21:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.