Amortera på bostadsrätten eller investera pengarna
Sök:

Amortera på bostadsrätten eller investera pengarna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Amortera på bostadsrätten eller investera pengarna

Rekommederas det att amortera på sin bostadsrätt (har i dagsläget lån på 1,5 milj och ca 50% av värdet) för att få ner lånen inför en eventuell bostadskrasch eller är det bättre att lägga pengarna (i det här fallet 5000/månad) på sparande för att växa på tid? Tänker att det är skönt med mindre lån om priserna dyker och räntan sticker. Däremot då skulle sparandet kunna ökas till ca 8000/månad om vi drog ner amorteringen.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

-Ha/bygg upp en buffert som motsvarar en ev. högre ränta som du känner dig bekväm med, så kan du ta av denna pott istället för ev. långsiktiga placeringar? (aktier/fonder). Lägg dessa pengar i räntefonder alt. fasträntekonton på någon bank.

-Misstänker att ni inte har så höga räntor på lånen, tänk på att det du amorterar och vad den ränta du betalar är i princip din avkastning, 1,5 % inte så bra va? Aktier med utdelning på 3-4 % för samma pengar är ekonomiskt smartare.

-Mest troligen befinner vi oss i en konjunkturtopp (överhettad högkonjunktur) och då kanske det inte är så smart att lägga 5-8000 kr varje månad i aktier/fonder, bygg upp en krigskassa och invänta kommande lågkonjunktur för att där gå in och ”go long”?

Personligen hade jag slutat amortera vid 50 % belåning, ganska liten risk. Och ska ni inte flytta eller bedömer du din relation som stabil och att det inte är så troligt med ev. skilsmässa (?) framgent som i sin tur skulle kunna tvinga dig/er att sälja med en ev. förlust ifall bostadsmarknaden kraschar REJÄLT så är det väl bara att tuta på att köra?. Gäller dock att du känner dig själv som person, är du inte bekväm med att INTE amortera så gör då inte det, låter lite som att du är osäker därav din fråga.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sök på amortera på bloggen så finns en hel del om detta från Jan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Guldlock

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att nyckelfrågan du bör ställa dig är om du/ni kommer att vilja köpa dyrare boende inom säg ett par eller kanske 5 år?

Är svaret ja så skulle jag satsa på amortering istället för att lägga pengarna på börsen. Detta enligt devisen att pengar du ska använda inom 5 år inte har på börsen att göra.

Är svaret däremot nej skulle man kunna överväga att sluta amortera helt, och istället spara i aktiefonder. Eller i alla fall minska amorteringen och öka övrigt sparande.

Risken man tar med att investera i aktier jämfört med att amortera/ha pengar på sparkonto är ju om bostadsmarknaden kraschar rejält, ni av någon anledning tvingas sälja och världens börser samtidigt kraschar. Då

Ingen idé att försöka förutsäga konjunkturen och lägga pengar på sparkonto istället för att investera i aktiefonder, i väntan på lägre börskurser. Det blir ju bara gissningar (Jan har på denna blogg skrivit mycket i ämnet).  Särskilt om du investerar i fler länder än Sverige, via t.ex. en globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Först och främst å vill jag tacka för dom utföröiga svar ni gett. Vi har valt att bo kvar där vi bor över lång tid framöver. Vi är också väldigt trygga i vår relation som varat i 12 år :)
  Jag funderar lite över det här med inflationen också. Har ni några bra funderingar över bostadslån och inflation?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-05 klockan 15:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.