Amortering ger ändå soliditet
Sök:

Amortering ger ändå soliditet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nybörjaren

ställde för sedan frågan: Amortering ger ändå soliditet

Hej , jag har länge funderat på om man skulle ta och sälja av i princip alla sina fonder som går under strategi nybörjar portföljen och istället betala av hela sitt bolån .

Idag finns inte utrymme att spara mer än jag gör utan jag har verkligen maximerat så mycket som jag klarar av

Ska tillägga att jag förstår att jag förmodligen gör en dålig affär om jag säljer av mina fonder o amorterar ner mina skulder till 0 men samtidigt om en räntehöjning kommer så lär jag behöva dra ner mitt sparande vilket gör att avviker från min strategi

Hur ska man egentligen tänka , följt bloggen o läst många artiklar från Jan så jag har hängt med bra på varför lite lån inte är så dumt men tror ändå inte att man ska underskatta känslan av att vara skuldfri

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ditt bolån är en så kallad hävstång. Istället för att bara investera dina egna pengar så har du även investerat lånade pengar. Det gör att din portfölj går upp mer när den går upp, och ned mer när den går ned. Helt enkelt eftersom du har mer pengar inne på marknaden.

Du är rädd för att räntorna ska gå upp. Det är inte den stora risken som du har med en hävstång. Risken du har är att aktiemarknaderna går ner och du förlorar mer pengar än om du inte hade haft någon hävstång.

Jag hade inte varit orolig för räntan. Om den går upp så mycket att du inte är bekväm längre så kan du sälja aktierna och betala av bolånet när det händer. Som du säger är det en viss tjusning i att vara skuldfri också, men den prioriteringen kan ju ingen annan göra åt dig!

svarade på frågan för sedan

Nej det är ju sant :) . Finns det en risk att både aktiemarknaden går ner och att samtidigt går räntan upp ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det gör det, men den är inte helt given. Det finns tillfällen då både räntor stiger och börsen stiger samtidigt, tvärtemot gängse uppfattning. Det beror på varför räntan stiger bland annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ossy
 2. Vit pil

  Hej!
  Däremot så är det ett vanligt fenomen att börsen går ned när räntorna går upp.
  Detta då det ger säkrare alternativ till avkastning i form av räntespar, då kommer utflöden ur börsen som går till räntespar istället, där kan det då bli nedgång tack vare utflödet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Den här artikeln publicerades 2018-08-26 klockan 10:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂