Amortering inte alltid ett sparande?
Sök:

Amortering inte alltid ett sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: Amortering inte alltid ett sparande?

Hej, jag läste en intressant men svårbegriplig krönika i SvD nyligen. En av SvDs ekonomireportrar skrev att många ser amortering som ett sparande, och att felet med det är att det är inget sparande om bostaden samtidigt tappar i värde för att man bor där och sliter på den. Om amorteringen ska betraktas som ett sparande måste man amortera i högre takt än den relativa värdeminskningen, skrev hon. Alltså, även om bostadspriserna rent hypotetiskt skulle fortsätta att öka under 10 års tid, så skulle min lägenhet inte öka lika mycket i värde som motsvarande genomsnittslägenhet, eftersom jag bor där och sliter på den.

Det här tyckte jag var ett väldigt intressant resonemang, om än något krystat. Men jag fattar inte hur man ska kunna veta hur mycket den relativa värdeminskningen är. Alltså, hur mycket måste jag amortera för att ”vinna” över värdeminskningen? Det stod det inget om i krönikan, och det var oklart om krönikören menade att det skulle gå att räkna ut. Men eftersom jag gillar siffror och modeller så undrar jag ändå: Går det att räkna ut den relativa värdeminskningen på min bostad?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ann!

Det går säkert att räkna på, däremot så har jag inte lösning på uträkning.

Men skulle vilja ifrågasätta artikeln lite, dom anser då att du sliter för mycket på lägenhet att utgifter för att reparera och eventuell minskning av värdet på lägenheten skulle äta upp amorteringen?
Detta kan man vända på hur man vill för att få det att passa in i ens teori.

Jag kan vända på det en gång till då.
Du måste ha någonstans att bo, antingen är det då en hyresrätt, bostadsrätt, hus eller villa.
Alla dessa bostäder kostar olika mycket att äga och olika mycket i hyra.

Hyresrätt så slänger man egentligen större delen av hyran i sjön, då den kostnaden att bo i en hyresrätt när man kollar på slitage är mindre än hyran i sig, det är därför fastighetsägare tjänar pengar.

Bostadsrätt så har du fortfarande en hyra, men denna är för att täcka upp kostnader på området och utsidan av bostäderna i föreningen. Du äger då en nyttanderätt som kan gå upp i värde men även minska. Däremot är inte hyran vinstdrivande för föreningen.
Sedan amorterar du också på ett lån du har på bostaden som du kan se som ett ”sparande” om du jämför med kostnaden i en hyresrätt. Däremot har du här extra kostnader i form av slitage såklart.

Villa/hus, här betalar du inget i hyra men har därför alla kostnader som kan dyka upp både utvändigt och invändigt direkt på din egna ekonomi, här får man såklart lägga undan vad slitage ska kosta och därefter amortera på ditt lån.
Då blir egentligen amorteringen här direkt sparande mot om du inte hade amorterat.

Vi antar också att köpta bostäder ”ska” gå upp med värde över tid och blir därför också då en investering, du betalar alltså av på en belånad investering, är inte detta ett sparande?

Jag har, som du märker, lite av synen att amortering är ett sparande eftersom att du MÅSTE bo någonstans.

Hör gärna någon annans åsikt också om detta ämnet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra svar. Man skall inte tro på allt även om det står i Svenska Dagbladet….

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ingvar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lånet och bostaden är två skilda ting. Du kan köpa en bostad utan lån och spara pengar på sparkonto varje månad. Om du inte har cash så kan du ta ett lån för att köpa bostaden, sedan kan du amortera på lånet varje månad. Samma sak egentligen.

Jag ser lån som att jag konsumerar mitt egna framtida sparande. Om jag inte hade lånat så skulle jag spara ihop pengarna och sedan köpa det jag vill ha. Genom att låna så kan jag köpa det jag vill ha först och sedan börja spara ihop till det (samt betala banken ränta för privilegiet).

Att förslitning leder till att förmögenheten minskar är sant i sak, och något man får räkna på när man planerar sin ekonomi. Men det har mycket litet med lånet att göra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är de som säger att din lägenhet slits mer än andras lägenheter? Men ja över långa perioder så sjunker lägenheterna i värde. Finns dock många undantag till detta framförallt i storstäder där vi haft fantastiska prisuppgångar. Men sett över en 100 års period så har jag för mig att priset på bostad stigit i ungefär samma takt som inflationen.

Angående amortering som sparande och att man måste bo någonstans. Många pratar om att man kastar hyran i sjön när man hyr medan avgiften i bostadsrätten endast är för underhåll. De jag har märkt (iaf från en som bor i en medelstor Svensk stad) är att hyran på en hyresrätt ofta lirar ganska nära på vad avgiften + räntan på en bostadsrätt är. Din månadskostnad är alltså ungefär densamma. Däremot betalar du istället en stor del till banken istället för ett fastighetsbolaget. Så med en hyresrätt kan du välja att lägga din ”amortering” på fonder/aktier medan om du har bostadsrätt är du fast i att amortera på din bostad.

Jag har personligen valt att göra så att jag bor i hyresrätt och investerar på aktiemarknaden vilket många tycker är konstigt då jag egentligen kan låna till en bostadsrätt. Detta pga att jag tycker jag får större frihet på detta vis. Den enda nackdelen jag ser med detta är att jag inte får göra större förändringar i min lägenhet då det är en hyresrätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack alla för era svar och synpunkter! Det var verkligen hjälpsamt!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Oavsett slitage, och eventuell kostnad för denna, så är amorteringen alltid ett sparande. Oavsett bostadsrätt eller villa.

Du amorterar. Varför? Du har ett lån. Lån behöver betalas tillbaka.

Oavsett om värdet på det du äger går upp eller ner, eller slits, eller om du gör stor vinst eller stor förlust, så har du ett lån som banken kommer kräva tillbaka. Detta skiljer sig inte i belopp beroende på ovan, utan enbart på hur mycket du amorterar.

Vad är sparande? Att lägga undan NU för att ha mer SEDAN. När du amorterar lägger du undan nu, och får då mindre kvar att betala sedan (om du säljer bostadsrätten med förlust) eller mer över (om du säljer bostadsrätten med vinst).

Sedan finns det ju så klart alternativkostnader, kanske tjänar du mer på att spara pengarna i fonder än att spara dem i bostaden. Kanske kan det vara mer optimalt att spara (amortera) i bostaden vid en annan tidpunkt av diverse andra skäl, men ett sparande är det ju ändå.

 

Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-28 klockan 15:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.