Amortering istället för räntefond
Sök:

Amortering istället för räntefond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Amortering istället för räntefond

Jag undrar vad det finns för fördelar och nackdelar med att välja amortering istället för att placera pengar i räntefonder som en del av portföljen. Amortering verkar vara minst lika bra men gör det svårare att följa portföljens utveckling då den kan se lite mer svajig ut utan den stadiga räntefonden. Är denna omvända form av räntesparande något man kan visualisera med en smart kalkyl?

Borde man ta hänsyn till skillnaden mellan ränteavdraget (30% på utgiftsräntor) jämfört med ISK-skatten? I kommentarsfälten på artiklarna (1) och (2) nedan svarar du (Jan) att du vill fundera mer och återkomma senare.

 1. Ska man bara amortera eller både amortera och bygga en pengamaskin samtidigt?
 2. Så kommer börsen att gå 2017

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Oskar,

Det finns en del både fördelar och nackdelar med att amortera:

Fördelar:

 • Du kan förhandla till dig en bättre ränta på dina lån (det kan du göra med en större portfölj med, men det brukar gnällas på att du inte har pengarna hos din bank ifall du använder en nätmäklare).
 • Du slipper betala ISK-skatt på ditt räntekapital (vilket innebär att en räntefond idag är nära noll avkastning)

Nackdelar:

Du minskar ditt kapital (och din skuld), det betyder att det finns framtidsscenarion där det kan bli besvärligt. Säg att värdet på din amorteringstillgång (bostad) sjunker samtidigt som räntan ökar, du kanske då inte har någon möjlighet att betala ränta+amortering.

Om du hade haft stabila räntefonder att sälja hade du haft kapital. Tänk på att en räntefond inte är utan risk, när räntan går upp kommer en räntefond att gå ner (inte mycket, men det kan definitivt äta upp vinst kortsiktigt).

För att visualisera detta tycker jag att det är enklast att lägga in en ”resultaträkning” i excel där både lånekostnader och portföljutveckling finns med, så man får en bra bild på både lån och skulder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker det är klurigt precis som Martin skriver.

  Man kan absolut se amortering som ett slags garanterat sparande till ungefär samma ränta som lånet man betalar av på är. Om man investerar så tar man ju en risk och spekulerar i att man kommer få en högre avkastning. Frågan är om det är värt det?

  Nu är det i dag mer en icke-fråga då det finns ett amorteringskrav, men jag påstår att det finns liten anledning att idag amortera mer än amorteringskravet på 2 procent ner till 70 procents belåning och därefter 1 procent ner till 50 procents belåning.

  Däremot bör man se till att ha buffert, gärna en större buffert om man har en räntekänslig ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  ”Du minskar ditt kapital (och din skuld), det betyder att det finns framtidsscenarion där det kan bli besvärligt. Säg att värdet på din amorteringstillgång (bostad) sjunker samtidigt som räntan ökar, du kanske då inte har någon möjlighet att betala ränta+amortering.” Men om man har amorterat mycket kommer ju räntan inte att vara lika hög, visst? Jag händer inte riktigt med varför det skulle vara en nackdel med amorteringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
 3. Vit pil

  Jag har bokat upp mig på att köpa nyproducerat hus om ett år. Stor del av insatsen kan jag få när jag säljer den befintliga bostaden. Resten kan jag spara ihop under året. Det jag funderar på nu är om jag inte gör bäst i att öka min amortering på befintligt bostadslån (1,2%). Allt kapital i övrigt är investerat i fonder och aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 08:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂