Amortering på hyresfastighet
Sök:

Amortering på hyresfastighet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert Henrik

ställde för sedan frågan: Amortering på hyresfastighet

Hej,

Jag skulle vilja köpa en mindre hyresfastighet på ett värde mellan 8-12mkr och har möjlighet att gå in med 25% kontant vid köp. Vad har bankerna generellt ställt för krav på dig angående amortering i dessa fall?

 

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Variationer mellan bankerna förekommer. Grundprincipen för många banker är 2 procent på det bokförda  byggnadsvärdet.

Ett exempel. Taxeringsvärden är byggnadsvärde 5 miljoner och tomtvärde 2 miljoner, summa 7 miljoner. Köpeskilling 12 miljoner.

Bokfört värde på byggnaden blir då 5/7 av 12 milj. likamed 8.571 000 kr. 2 procent på detta blir  171 400 kr.

Denna summa är vad du får skriva av som värdeminskning i din bokföring och därmed göra avdrag för i din deklaration.

Då är det lämpligt att du amorterar lika mycket. Köper du fastigheten som enskild firma, och låter bli att amortera samt konsumerar överskottet blir det inte bra skattemässigt. Då drabbas du av en skatt på något som kallas Negativ Räntefördelning. Gör du något liknande i ett AB kommer aktiekapitalet att förbrukas, och aktiebolaget blir likvidationspliktigt.

Vänd dig till din  bank för vidare diskussioner när du hittat ett lämpligt objekt. Att jaga en ”snäll bank” med för  låga amorteringskrav är inget att stå efter. Däremot skall du givetvis försöka få en så låg ränta som möjligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Älskar din svar angående banktjänster Nestor, du sitter på mycket kunskap i detta område! :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack Robin, beröm är alltid trevligt att få, även om det kanske är något överdrivet.

  Jag försöker att skriva så kort som möjligt och samtidigt få med det mest relevanta. På denna fråga hade jag kunnat skriva ett tre gånger så långt svar. Effekten hade blivit att informationen hade ökat med kanske 10 procent samtidigt som ytterst få hade orkat läsa svaret.

  Jag får passa på att berömma dig för dina svar. De harmonierar väldigt väl med mina åsikter. Själv svarar jag bara på frågor som intresserar mig, men du ”tvingas” ju svara på allt.😀

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Det är en av sakerna jag tycker du gör bra, ofta ett komplicerat ämne för gemeneman som du kortar ned och ändå får fram det som har betydelse, något som inte är så lätt att lyckas med!

  Kul att höra, uppskattas! :D
  Jag brinner för lärandet och utbildandet, så har jag kunskap som jag kan dela med mig fast ämnet kanske inte är det roligaste/det jag mest brinner för så tycker jag ändå det är givande och blir därför ändå på ett sätt roligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-12 klockan 13:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂