Amorteringsunderlag?
Sök:

Amorteringsunderlag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Amorteringsunderlag?

Tänkte begära ut amorteringsunderlag, men funderar på om det finns spelar någon roll i mitt fall eller finns någon nackdel.

Har bolån enligt gamla reglerna, ca 30 % belåningsgrad och amorteringsfritt. Bor strax utanför tullarna i Stockholm i 2-rumslägenhet. Får just nu akassa. Har dock ett mycket investerat på börsen och en, kanske alltför stor, buffert på kreditinstitut.

Har lånet hos Länsförsäkringar och brukar pruta varje år. Brukar få som snitträntan i alla fall. Som det är nu får jag inte lån hos någon annan bank pga att jag är arbetslös. Genomskådar LF kanske därför eventuellt min begäran. Och är det kanske dumt att dra ögonen till sig i mitt läge. Just nu kollar de ju automatiskt på förra årets årsinkomst. Om de inte frågar mig rätt ut hur min situation ser ut just nu.

Har även funderat på att ta chansen att försöka belåna lite mer för att investera istället. Vet inte om jag borde göra det innan jag begär amorteringsunderlag eller efter.

Funderar också på att binda under två-tre år beroende på vad som ger bästa räntan. Nu när de styrräntan nog blir likadan under några år framöver. Om inget överraskande inträffar…

Snälla, vad tänker ni. Vill försöka få till en en lägre ränta.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Du får snittränta, och du förväntar dig att få lägre ränta än så, trots att du inte ens har ett jobb? Och trots att du inte ens kan få lån hos andra banker? Och du vill låna mer pengar trots att du inte ens har ett jobb?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad är ditt problem? Mycket märklig och nedlåtande kommentar. Har du ingen kommentar till själva sakfrågan, så behöver du inte svara. Men tydligen kändes det provocerande för dig.

  Vad vet du om min ekonomiska situation och liv? Att man inte har ett heltidsjobb med fast anställning betyder inte att man inte har en god ekonomi, förmögenhet, ägande, flera inkomster, låga levnadsomkostnader etc. Och jag pratar vita inkomster. Det är bankerna som tittar alltför snävt på vilken risk man utgör utifrån gruppnivå.

  Och om du bemödar dig om att titta på snitträntan för LF, så ser du att de ligger bland de högsta. Så varför skulle jag inte försöka sänka räntekostnaden. Och om jag vet att jag klarar mig i mer än tio år, varför inte försöka belåna några procent när jag ligger på låga 30 % för att investera över en 10-årsperiod.

  Så åter till sakfrågan. Hur kan jag få en lägre ränta än LF:s höga snittränta? Gör amorteringsunderlag någon skillnad i min situation. Och kan det vara en för- eller nackdel att belåna före eller efter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 2. Vit pil

  Mycket märklig och tråkig kommentar, Johan, som inte heller svarar på frågorna. För att ge dig lite perspektiv….

  Tyvärr går bankerna på en extremt generell och högt beräknad schablon som dessutom mer eller mindre går på automatik. Har du inget fast jobb, men en stor förmögenhet, ägande och/eller andra inkomster, så sållas du generellt sett ändå bort direkt för nya eller flytt av lån. Även om det nu pratas om att man i framtiden kommer titta mer på individens samlade livsmönster både bakåt i tiden och i nuet.

  Ja, jag vill belåna mer ”trots att jag inte har en fast anställnin på heltid” . Vad vet du om min ekonomi och ekonomiska livsmönster. Att inte ha ett heltidsjobb med fast anställning betyder INTE att jag inte har diverse inkomster (vita), ägande, förmögenhet.

  Jag kan dessutom innebära betydligt mindre risk än en heltidsarbetande person med fast anställning med stort lån, högt belånad, med billån och andra konsumtionslån, csn, dyra levnadsvanor, ingen buffert, sparande, investeringar eller annat ägande eller förmögenhet etc, men som kan bli av med jobbet ändå imorgon och då få svårt med bolånet.

  Jag tror på att skära ner på onödiga kostnader som ränta, på att göra investeringar, prioritera vad jag lägger pengar på och ha andra sidoinkomster. Så ja, så lågt belånad som jag redan är och med en god ekonomi har jag råd att belåna för att investera under längre tid trots att jag inte har en fast anställning på heltid.

  Kikar du på LF, så ser du också att deras snittränta ligger betydligt högre än andras. Och snittränta betyder även att folk betalar lägre än snitträntan. Så självklart vill jag försöka skaffa mig en lägre räntekostnad.

  Nu kanske någon annan har någon mer nyttig feedback istället. Tack på förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-24 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.