Analys av aktier, hur ska man tänka?
Sök:

Analys av aktier, hur ska man tänka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Abbe

ställde för sedan frågan: Analys av aktier, hur ska man tänka?

Hej, jag kollar på några gamla klipp av Per H Börjesson, Spiltans VD och han pratar om hur man ska tänka inför aktieköp. Där pratar han om att man ska ta nyckeltal och jämföra de och liksom känna bolaget innan man köper det. Hur menar han, hur använder man nyckeltal, vilka nyckeltal, alla svar är hjälpsamma!

Tack för en bra sida!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Abbe!

Att analysera bolags ”hårda värden”(nyckeltal) krävs att man har läst på väldigt mycket om vad allt betyder i en årsredovisning och hur dessa nyckeltalen används inom en viss bransch osv.

Det vanligaste nyckeltalet är P/E-talet, Price/Earnings som visar priset på aktien mot vinsten i bolaget och du kan få en uppfattning om hur många år det tar för dig att tjäna tillbaka det du har investerat.

Sedan finns det hur många nyckeltal som helst som man kan lära sig, men jag skulle säga att du får hitta lite böcker/gå någon kurs för att lära dig lite mer om fundamental analys där nyckeltal är det väsentliga!

Att känna bolaget är sjukt viktigt tycker iaf jag, förstå vad bolaget gör för att du själv ska kunna ta beslut om det är ett bolag du vill äga, inte bara kolla på siffrorna i bolaget.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-01 klockan 22:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.