Analys av portfölj och fråga
Sök:

Analys av portfölj och fråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jake

ställde för sedan frågan: Analys av portfölj och fråga

Hej!

Dessa fonder har jag haft fram tills nu:
AMF Aktiefond Europa (10%)
Länsförsäkringar Global Indexnära (10%)
Spiltan Aktiefond Investmentbolag (20%)
SPP Aktiefond USA (10%)
Swedbank robur Access Asien (10%)
Swedbank Robur Ny Teknik (40%)

——————–

Men fick för mig att börja fördela om lite och har gjort om till detta:

AMF Aktiefond Småbolag
Länsförsäkringar Fastighetsfond A
Länsförsäkringar Global Indexnära
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond USA
Swedbank Robur Ny Teknik
TIN ny teknik
Handelsbanken hälsovård tema
Handelsbanken hållbar energi

Nu börjar jag få magsår och beslutsångest över att jag kanske har för många fonder, för liknande fonder eller med för hög avgift?

Vad tycker ni? Ge mig gärna feedback om det är något som saknas eller bör läggas till. Jag har försökt placera brett men även några spetsfonder i branscher jag tror på (fastighet, teknik, hälsovård och hållbar energi)

Jag har cirka 500.000 att placera, med lång sparhorisont!

Sedan har jag en teoretisk fråga angående upplägg.

Vad är bäst och varför?

5 fonder med 100.000 i varje eller

10 fonder med 50.000 i varje?

 

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Själv kör jag en helt marknadsneutral portfölj (nästan iaf) så jag kan inte hjälpa dig

jag kan inte motivera för mig själv varför jag skulle övervikta något specifikt land, sektor eller faktor.

Historisk avkastning är ingen bra indikator för framtida avkastning. Alla marknader pendlar runt sitt medelvärde och det som har gått bra tenderar att gå sämre i framtiden och det som har gått sämre tenderar att gå bättre i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Den generella rek kommer ofta landa i att kapa bort branschfonder och aktiv förvaltning generellt och mer fokus på indexfonder. Om suget kvarstår, lägg då en lägre %-andel i aktiv förvaltning, branschfonder. Om du landar i att investera i flera av dessa aktiva förvaltade fonder kan du få dem betydligt billigare via SAVR.

  Generellt råd är att ”lekdelen” som i detta fall kan representera aktiv förvaltning eller enskilda aktier brukar rek ligga runt 10%. I ditt fall verkar du vilja ha mer än så. Bestäm dig innan vilken %-andel som ska vara ”lekdelen” vilket då kan hjälpa dig att inte landa i ” rimlig mängd fonder”.

  Handelsbanken hållbar energi kanske kan ersättas med Proethos?

  Att ha både Swedbak robur ny teknik och Tin ny teknik kan bli kaka på kaka? Där behöver du välja en av dem och var tydlig med dig själv varför du väljer den ena över den andra.

  SPP aktiefond USA kanske blir överflödig. Istället lägga med i LF global index?

  AMF aktiefond småbolag kanske blir mindre spridning jämförelse med Plus småbolag?

  i din nya fördelningen så valde du att plocka bort asien. Hur komemr det sig?

  Mer frågor till dig än svar kanske:D. Kan vara värdefullt att få lite frågor så att vi får koll på om vi ”tänker snabbt eller långsamt”;)

  Mvh,
  Linus

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus Olsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du ser ut att ha en ”överdesignad” portfölj. Utgångspunkten borde vara en global indexfond men om du vill späda ut den med annat så ska jag inte ta den diskussionen en gång till utan hänvisar till qberts svar.

Om du vill fortsätta ha många fonder så är detta det som sticker ut mest:

Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik är i princip samma fond. Välj en av dem så blir det enklare. Förvaltarna från Swedbank gick över till TIN Ny Teknik för något år sedan så antagligen är det den du vill ha.

Varför har du SPP Aktiefond USA? Är du medveten om att globalfonden redan är över hälften USA? Jag hade droppat USA-fonden för att inte riskera övervikt i ett enda land.

Generellt kan man säga att du tagit på dig mer risk i och med att du riktat in dig på några branschfonder som dessutom är dyra, samt småbolag och investmentbolag. I och med detta så minskar du din diversifiering till förmån för några fokus som du tror är bättre. För varje ny fond du lägger till så plockar du ju också bort pengar från någon annan fond. Det är förväntat att din portfölj svänger mer både uppåt och nedåt på grund av den ökade risken. Det är inte säkert att du får betalt för den ökade risken (det man brukar kalla för ”riskjusterad avkastning”). Det kommer säkert gå bra på lång sikt, frågan är bara om du kommer slå index. 🙂

Jag tror att jag redan besvarat din avslutande fråga här ovanför. Här är ett bra och aningen tillspetsat blogginlägg på ämnet:

Två jobb och två partners – men bara en fond

Det är inte bra att du får beslutsångest. Ångest kan vara ett tecken på att du gjort helt fel (det har du inte, pengarna kommer inte försvinna imorgon). Eller så kan det betyda att du har spenderat för mycket tankemöda på detta och behöver en paus. Ingenting kommer hända om du kör på med det du har och plockar upp ämnet på nytt efter sommaren.

Ett tips för att bli lite mer bekväm är att inte jaga perfektion i dina investeringar. Det kommer inte gå eftersom framtiden är så oviss. Investera i något som är bra, fokusera på annat och låt sparandet rulla på med automatik.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kloka tankar från Emil!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag rekommenderar följande tillvägagångssätt:

 1. Avgör hur stor buffert du vill ha på bankkonto för att känna dig säker.
 2. Avgör hur stor andel aktier, korta räntor, långa räntor, guld du vill ha. Du har valt 100% aktier, beroende på hur mycket inkomst du har utöver denna portfölj kan det vara rätt eller fel för dig, men personligen skulle jag lägga till lite långa räntor och guld i portföljen (kanske 5-10% av varje).
 3. Av aktiedelen skulle jag investera minst 50% i en globalfond, till exempel Länsförsäkringar Global Indexnära. Då en globalfond är runt 60% USA skulle jag inte övervikta ännu mera mot USA genom att välja en USA fond utöver detta.
 4. Jag skulle investera max 10% av totala summan i branch/lekfonder och jag skulle garanterat välja SAVR för dessa. I dina fonder ovan är följande fonder i denna kategori: Länsförsäkringar Fastighetsfond A, Swedbank Robur Ny Teknik, TIN ny teknik, Handelsbanken hälsovård tema, Handelsbanken hållbar energi.
 5. Breda småbolags fonder/investmentbolag anser jag är en bra investering som generellt kommer att överavkasta index men mot en högre risk. Då du har 100% aktier i din portfölj är jag lite tveksam till att ha en alltför stor andel här också. Jag sätter max 50% av aktiedelen här, men det beror på hur mycket aktier som ingår i portföljen i övrigt. De fonder ovan som ingår i den här delen är AMF Aktiefond Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Även PLUS Småbolag Sverige Index är ett alternativ här. Jag skulle inte investera mera än 10% av aktiedelen i Spiltan Aktiefond Investmentbolag då två aktier innehar 50-60% av den fonden.

Så här är ett annat förslag till portfölj som du kan fundera lite på:

10% Guld (Xetra gold)

10% Långa räntor USA (US government tresury bond 20-30 year)

50% LF global indexnära

10% Lekfonder (branchfonder)

20% Småbolag/investmentbolag

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skippa indexfonderna.

70 % MS INVF Global Advantage A

15 % Swedbank Robur ny teknik

15 % Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 är en indexfond…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson B

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Daniel

Ja det är det ju …ersätt den med Enter Småbolagsfond A ….index vill vi inte ha!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2020-07-19 klockan 11:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.