Analys av portfölj samt fråga om sparform
Sök:

Analys av portfölj samt fråga om sparform

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Calle

ställde för sedan frågan: Analys av portfölj samt fråga om sparform

Hej,

Har knappt 200.000 i en kapitalförsäkring hos Swedbank och sparar 2.500 per månad med en tidshorisont på +10 år.

Funderar på att byta till ett investeringssparkonto hos Swedbank (eller möjligtvis Avanza men kommer fortfarande ha annat kvar hos banken så jag är osäker på om jag vill/orkar ha fonder på ett annat ställe). Är det rätt att byta från kapitalförsäkring och vilka typer av avgifter/kostnader bör jag tänka på om jag gör ett sådant byte? Om jag ska göra ett sådant byte, är det lämpligt att göra det nu (med tanke på rådande omständigheter) eller bör jag vänta tills längre fram i tiden?

Sparar i fonder och har utgått från ”Globala barnportföljen” men utan guld och med vissa avvikelser samt begränsning till de fonder som är tillgängliga via Swedbank. Vill egentligen inte behöva titta till fonderna mer än någon gång per år. Min nuvarande fördelning ser ut på följande sätt:
25% Swedbank Robur Access Global
25% SPP Aktiefond Global A
5% SPP Emerging Markets SRI
5% Swedbank Robur Access Asien
10% SEB Sverigefond Småbolag C/R
5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
5% Swedbank Robur Kapitalinvest
10% Swedbank Robur Ny Teknik A
10% Spiltan Räntefond Sverige

Åsikter och förslag på förändringar mottages tacksamt.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tolkar det som att du sparar till dig själv och att du inte har nytta av kapitalförsäkringens möjlighet att ange förmånstagare. Då kan du absolut byta till ISK.

Med tanke på att du betalar en avgift till Swedbank på 0,75 % + 120 kr/år för kapitalförsäkringen tycker jag att du ska byta snarast! Du kan flytta lite i taget om du vill, för att mildra effekten av eventuella svängningar på börsen. Säg 50 kkr i taget.

Innan du tar beslutet att flytta till ISK på Swedbank eller Avanza skulle jag rekommendera att skapa ett användarkonto på Avanza. Provköp fonder för nån hundralapp så kommer du märka att Avanzas app är betydligt mer lättanvänd och överskådlig än Swedbanks. Plus att fondutbudet är större.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Calle!

Om det är så att du väljer att byta bank till Avanza så tycker jag att du ska kolla in ”Globala Barnportföljen” där du kan hitta bra fonder till en låg avgift. Du får då även en bra balans i fördelningen i ditt sparande!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-21 klockan 23:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.