Analysparameter indexvärde av en fond
Sök:

Analysparameter indexvärde av en fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av jens svahn

ställde för sedan frågan: Analysparameter indexvärde av en fond

Hej och tack för en bra och inspirerande blogg :-)

Jag undrar vad Index: 12,8 %, betyder eller hur det räknas fram då man analyserar t ex nedan fond:

Fakta om Länsförsäkring Global Indexnära
Avgift: 0,22 %, Jämförelseindex: MSCI World, Antal bolag: 1 575, KIID: 5 av 7, Belåningsvärde: 70 %, Ingår i superräntan: Nej, Minsta köpbelopp: 50 kr, Morningstar-betyg: 4 av 5, Medelavkastning (5 år): 13.0 %, Index: 12,8 %, Standardavvikelse (3 år): 13,2 %, Sharpe: 1.11, Förvaltat kapital: 23 mdr, Antal ägare hos Avanza: 103 316 st.

 

mvh

jens

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fonden har avkastat 13% i medel på 5 år och fondens jämförelseindex har avkastat 12,8% på 5 år i medel.

Anledningen till att fonden inkl. avgifter har avkastat bättre än sitt jämförelseindex kan antingen vara en effekt av valutan eller att jämförelseindexet är irrelevant

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En förklaring till att avkastningen med LF Global Indexnära skiljer sig något från sitt jämförelseindex är att ”fonden följer fondbolagets principer för ansvarsfulla investeringar. Det innebär att fondbolaget kan exkludera aktier som ingår i indexet”. Strikt taget är den här fonden inte en indexfond utan en indexnära fond, som framkommer tydligt av fondnamnet.

  Förutom fondavgifter kan också fondens skattemässiga hemvist göra att avkastningen med indexfonder skiljer sig från sitt jämförelseindex.

  Med aktiva fonder kan valet av ett relevant jämförelseindex ofta vara väldigt problematiskt. Det gäller inte minst för flera av fonder i kategorin globalfonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-05 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.