Andel aktiefonder innan och under pensionsuttagsperioden
Sök:

Andel aktiefonder innan och under pensionsuttagsperioden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av K.F

ställde för sedan frågan: Andel aktiefonder innan och under pensionsuttagsperioden

Hej! Jag kommer att jobba ett år till i mitt nuvarande jobb och kunna spara per månad ca 2000kr. Därefter gå i pension och då inte kunna spara mer men kunna låta pengarna ligga kvar i en fond i ca 5 år kanske lite längre. Vad ska kag göra? Ska jag välja att investera med hjälp av fondrobot mellanrisk ca60%aktier 40 %räntor??/ K

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det låter vettigt. Fast beror förstås på hur resten av din ekonomi ser ut. Kan du vara utan pengarna i tio år om det kniper? Annars kanske det är läge att minska risken.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man kollar på själva uttagsfasen med en aktiefördelning som i Jans portföljer så har 100/0  till 70/30 fungerat bäst (data sedan 1970).

Men kan man få in guld så är det en klar förbättring. Globala Barnportföljen slår alla portföljer med bara aktier och räntor klart och tydligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En bra idé om man orkar är att ta ut det från Lysa och sätta 60% Aktier, 20% Guld, 10% 7-10 årig ränta, 10% kort ränta. Det ger historiskt minimal risk att minska i värde över 6 år och klarar högre uttag än någon ovan nämnd portfölj.

  Rika Tillsammans-portföljen är också ett tilltalande alternativ.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-26 klockan 14:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂