Andel home bias
Sök:

Andel home bias

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Andel home bias

Finns det någon forskning som stödjer hur många procent home bias man ska ha i sin aktie eller fondportfölj?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns mycket forskning som säger att det är bäst att inte ha någon home bias överhuvudtaget. Sedan finns det många som har argumenterat väldigt övertygande om att det kan vara bra att ha ca 20% Sverige ändå. Och det är kanske inte så dumt, eftersom de flesta har nog betydligt mer än så.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Hur viktig är förskning och vad den säger? Om man ska gå efter historik som är jätte intressant skulle man lika väl ha 100% Seb Sverige indexfond. Riktigt bra bred fond stora.mellan stora.småbolag.  100% Sverige men det funkar riktigt bra långsiktigt. 0.26% avg. Har själv allt i global index men vi förlårar mycket pengar för lite extra global spridning. Speciellt 15% i källskatt på utdelningar. Det blir mycket pengar långsiktigt. Förskningen kan inte se i framtiden. Viktigast av allt är att vara långsiktig och spara månadsvis ochså mycket som möjligt i aktie index.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med dig – forskningar kan inte se i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mitt staradsvar. Du får lön, barnbidrag och pension i SEK.  Då är det väl högst rimligt att ha en stor del av sparandet i SEK för att undvika valutarisk.

Visst, på lång sikt jämnar valutariskerna ut sig. Men har du otur när det är dags att börja lyfta på ditt sparande, så är det inte så roligt att ha det mesta i USD och Euro.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nestor, jag uppskattar verkligen dina svar/kommentarer som jag läst här på forumet. Det är ingen tvekan om att du kan mycket om privatekonomi.

  Jag är väldigt nyfiken på hur du sparar, är det något du skulle vilja gå in på vore jag tacksam. Kanske har du redan gjort det i någon annan tråd här på forumet men hittar inget.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Sensini

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Valutarisk har man även i Sverigesindex då majoriteten av stora Svenska bolag är export beroende och säljer i alla möjliga valutor. Det är bara att man inte märker det på samma sätt. Största vinsten att man får 100% utdelningar skattefritt i fonden tillbaks om man kör Sveriges index. Jag lutar också åt det flytta allt till Sverigesindex. Annars håller jag med dig Nestor att man klarar sig riktigt bra att ha sparandet i Sveriges bred indexfond eller Spiltan aktiefond investement.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man i en global indexfond fick tillbaks alla utdelningar skattefritt hur mycket högre skulle då bli vinsten, procentuellt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-30 klockan 07:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂