Ändra antal och fördelning av fonder i portfölj
Sök:

Ändra antal och fördelning av fonder i portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabelle

ställde för sedan frågan: Ändra antal och fördelning av fonder i portfölj

Hej!

Jag har nyligen tagit mitt förnuft till fånga och gått från en stark börs-skeptiker till något som åtminstone kan likna en investerare ;) Tog ut allt mitt sparande från Nordea Stratega 30-fond och fördelade på två ISK-konton, ett för långtidsspar och ett för ca 5 års tid. Tanken är att jag ska månadsspara i dessa. Detta tajmade jag in väl dagen innan börsen började gå ner..

Men, det är inte vad jag är bekymrad över utan jag ångrar valet av fonder och skulle vilja ändra antal och fördelning av dessa. Undrar till att börja med om det är vettigt och lämpligt att göra det i detta börsläge?

Nu har såklart värdet sjunkit men för att specificera satte jag in 150 000:- (långtidsspar) på: Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond Sverige A – 80/20 fördelning.

Satte in 100 000:- (kortare spar) på: Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond Lång – 60/20/20 fördelning.

Mitt önskemål, när jag nu är lite mer påläst, är att skapa två portföljer med sju fonder enligt Nybörjarportföljen och då låta den ena portföljen vara lite mer aggressiv (färre räntefonder). En ”dum” fråga kanske men hur går jag till väga rent praktiskt?

Med förhoppning om svar av någon där ute i etern och ett att det inte är en helt omöjilg ekvation att lösa,

Ps. Tack Jan och Caroline för att all inspiration!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du en tanke vad din önskade risk är? Vad är anledningen till att du vill dela portföljen i två delar?

Så om du har en nybörjarportfölj 40%/60% och delar upp den i två lika stora delar: en 40%/60% och en 10%/90% så får du i praktiken samma risk som en enda portfölj som är 25%/75%. Så din totala risk har ökat.

Det går att flytta fonder mellan konton, annars kan du alltid sälja av och köpa dem på nytt i andra kontot.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar David!

  Jag vill dela upp portföljen pga vill ha ett kortare och ett längre tids sparande. Risken tänker jag som något som kan liknas med medelhög respektive hög.

  Precis som du säger förstår jag att det jag behöver göra är att sälja av de fondandelar jag inte längre vill ha för att sedan köpa nya (och då enligt den önskvärda fördelningen som liknar Nybörjarportföljen). Var kanske otydlig i min fråga men det jag tycker är knepigt är huruvida det är vettigt att sälja av allt på en gång nu eller om det finns andra bättre sätt, typ sälja av lite åt gången. Baserar detta på att jag gått med förlust sedan insättningen för drygt en månad sedan och det tar emot lite känslomässigt att sälja av något som tappat i värde.

  Mvh, Isabelle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isabelle
 2. Vit pil

  Hej Isabelle,

  det mest rationella och bäst för ens avkastning är att vid ett tillfälle direkt gå till den fördelning som man har tänkt sig. Det kan dock finnas psykologiska eller känslomässiga skäl till varför man ska sprida ut det över dit, Jan Bolmeson skriver om det här (detta gäller både att sälja och att köpa):

  https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

  /David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-15 klockan 19:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.