Ändra fördelningen på lysa konton från aktier till räntefonder?
Sök:

Ändra fördelningen på lysa konton från aktier till räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fia

ställde för sedan frågan: Ändra fördelningen på lysa konton från aktier till räntefonder?

Jag har idag 3 konton på Lysa, ett buffertkonto med 100000kr (20% aktier 80% fonder), ett mellanriskkonto med 100000kr (60% aktier 40% fonder) och ett passivt med 50000kr (90%aktier 10% fonder).

Dom två sistnämnda rasar nu en hel del i värde, det gör även mitt buffertkonto men inte i närheten så mycket

Tycker ni att jag tillfälligt ska ändra fördelningen till räntor tills det värsta blåst över?
Har samtidigt läst att man ska passa sig för företagsobligationer och det är väl mest sådana i Lysas räntefonder eller?

Jag gör mitt bästa just nu för att inte bara sälja av allt och ”ta en smäll på ett par tusenlappar” (svårt med nerverna i det här extraordinära börsfallet haha)

Tacksam för svar från en som just nu känner sig lite handlingsförlamad och inte vet hur göra

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fia.

Du kan vara lugn. Det finns många av Oss här som har backat några 100 tusen lappar på 2 dagar! Det är så börsen fungerar. Om du inte klarar av det då blir man Aldrig långsiktig vinnare på börsen. Det är sådana dagar du ska köpa mer  om du har likvider. Ännu bättre automatisk månadsspar och låt bli följa börsen varje dag och logga in i Isk. Man måste vara med både vid upp/nedgång utan att man känner sig förlamad. Lugnt och fint. Efter regn brukar det klarna upp och komma sol. När drt är skakigt på börsen ska du göra roligare saker i livet än att logga in i Isk konto och tycka synd om sig själv och ciffror kortsiktigt. Du har så låg risk i ditt sparande dåbär det ingen fara. Långsiktigt måste man tåla även sådana börssmällar om man vill få skaplig avkastning. Du kan vara lugn och tänk på något fint även om börsen surar. Lycka till.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I princip kan man dela investerare i två olika huvudkategorier:

  1. De som väljer en lämplig risknivå redan i förväg och håller sig till den.
    (Till exempel enligt fyra-hinkars-principen eller tumregeln 10% aktier och per år man kan låta pengarna vara i fred. I viss mån kan även utdelningsinvesterare räknas in i den här gruppen.)
  2. De som struntar i det hela och försöka tajma marknaden.

De som väljer alternativ 1 kan vara lite tråkiga och robotaktiga, medan de som väljer alternativ 2 är ofta mycket spännande och intressanta personer. Det andra alternativet kan man också dela tre mindre subgrupper och den strategin kan vara särskilt lämpad för följande personlighetstyper:

a) dynamiska och färgstarka individer som älskar egna idéer och innovativa lösningar.
b) spontana personer med en välutvecklad intuition som inte är rädda för det okända.
c) ängsliga, ångestfyllda och lättpåverkade människor.

Jag vågar inte ge några konkreta tips eftersom jag vet inte om du är vetenskapligt eller konstnärligt lagd. Därtill finns alltid en risk att jag omedvetet skulle utgå ifrån mina egna fördomar och preferenser. Men det finns en sak som är säker: pengar tar aldrig ta slut. Och ju fler folk som dör av corona-virus desto mer pengar finns det att dela med resten av jordens befolkning. Mina tankar går till de drabbade.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du tvekar kring detta så har du för hög risk på dina placeringar. Du måste räkna med att bli av med hälften av ditt investerade kapital två gånger under en femtonårsperiod (har sett ut så historiskt, kan bli annorlunda i framtiden). Att pengar växer 7% per år betyder inte plus varje år utan snarare några år med 20-30% uppgång och några år med 10% nedgång.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-25 klockan 16:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.