Ang avsnitt 132/bonus 02
Sök:

Ang avsnitt 132/bonus 02

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin Yndell

ställde för sedan frågan: Ang avsnitt 132/bonus 02

Hej kanonbra podcast!

Jo i avsnittet sägs att bla banker lånar av andra banker och det beskrivs en process kring detta.

Det info jag har är helt annorlunda och jag påstår inte att jag har 100% rätt men det kan vara mycket värt att kolla eftersom många påståenden och investeringar görs i tron om att det funkar på ett visst sätt kring banker.

Så min information är såhär: banker lånar inte pengar av andra än av centralbanken. Så tex när du jag eller någon annan besöker baken för bostadslån och det beviljas så är de varierande 10-15% som krävs som insats den summa banken skickar till centralbanken för att få pengarna så att säga. Banken har sedan ett avtal med centralbanken och gör ett annat avtal med kunden så att säga. Det finns alltså bara 1 bank Centralbanken, och de andra är ofta nämnda som skuggbanker. Därför bör man resonera kring centralbankens rekommendationer till bankerna när man gör affärer med dom. Skuggbanker som är anslutna till detta system har därför en statlig försäkring och får därför aldrig hamna under en viss nivå. Då skjuter centralbanken till och balanserar upp. Därför lånas det och göra inga affärer mellan dessa anslutna banker för det skulle direkt försvåra processen. Men det kan hända att det görs affärer mellan storbankernas/skuggbankerna och andra lite mindre aktörer som försöker slå sig in.

Det görs även påståenden om spara/sparkonton  osv där informationen är bra och rätt i den mening kring investeringar men sparkonto är det lag på att de skall erbjuda den tjänsten för att vara s.k en av dessa banker. Dessa krav har givetvis luckrats upp lite med tiden men mycket viktigt att veta eftersom man kanske skulle kunna ställa lite andra krav osv.

Informationen anser jag är i högsta grad tillförlitlig och jag hoppas att det kan hjälpa er, iaf har det hjälpt mig enormt mycket att kunna förutsäga vilka frågor som skall komma, vad som är rimligt att begära, vad som är rentav nonsens i vissa situationer osv.

Tackar för mig.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Din information är inte 100 procent tillförlitlig. Den är  100 procent  otillförlitlig. Svenska banker finansierar sina bostadslån i huvudsak genom att ge ut obligationer på den internationella kapitalmarknaden. Bespara den här bloggen dina konstiga teorier.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har aldrig hört att skuggbanker är säkrare än bankerna som följer lagar för bankverksamhet.  Skuggbanker är tvärtom, ”out of eyes of regulators”.  Däremot spelar skuggbankerna en stor roll den svenska banksektorn.  Skuggbanker (shadow banking).

Läs ”Skuggbanker ur ett svenskt perspektiv”, publicerad 2014, Riksbanken.

http://archive.riksbank.se/Documents/Rapporter/POV/2014/2014_3/rap_pov_artikel_2_141121_sve.pdf

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Siffror i den här artikeln är kanske oviktiga men man kan förstå begrepp och systemet t.ex. vad är skuggbanker (s26), Repotransaktioner och värdepapperslån (s42) och kopplingen mellan banker och skuggbanker inom Sverige (s44), mm

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu har du nog snurrat till det rejält, Martin. Kontantinsatsen går ju inte alls till banken, den går ju till säljaren?

Om du köper en bostad för 1 000 000, betalar du 150 000 i kontantinsats till säljaren, och tar lån på 850 000 från banken som du också ger till säljaren. Säljaren har då fått sina 1 000 000kr, och du har gett dem 150 000 kontant av egna pengar och resterande 85% har du lånat. Vid det här tillfället har du alltså get exakt 0 till banken.

Vilka 15% menar du att banken ska ge till centralbanken? Vore det inte märkligt att banken både behöver ”skicka över” pengar till centralbanken samtidigt som den får pengar? Betala 150 000kr för att få 850 000kr, så att banken bara har 700 000kr kvar, och ändå måste ge 850 000kr till köparen som denne sedan kan betala bostaden med? Banken hade ju då gått back 150 000kr?

Jag har hört att det ska vara rabatt på aluminiumfolie på ICA nu till jul. Köp mycket och bygg dig en extra tjock foliehatt som julklapp så känns det nog bättre!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-19 klockan 14:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.