Ang. bra och dåliga lån
Sök:

Ang. bra och dåliga lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecka

ställde för sedan frågan: Ang. bra och dåliga lån

Hej

 

jag har tänkt på en sak som jan har pratat om på bloggen.

Att det finns bra och dåliga lån.

Jag har ganska bra koll på min ekonomi tycker jag. Jag har 3 månadslöner i buffert placerade på ett sparkonto med 0.75% ränta. Tillgängliga inom en vecka via överföring till min egen bank.

1 månadslön har jag i buffert i form av kredit (pengar tillgängliga direkt) räntefritt om man betalar inom 60 dagar. Jag betalar ALLTID krediten inom 30 dagar. Anledningen till att jag lånar en månadslön av kreditbolaget är för att om jag vill ha min buffert tillgänglig direkt så måste jag ha den stående på ett 0 ränte konto i min egen bank (Swedbank).

 

Jag hoppas alla är med mig på detta. Jag anser att det är lite för riskabelt att ha tex 3 månadslöner på kredit och låsa min buffert i 3 månader till bättre ränta. Därför ligger min buffert på ett rörligt räntekonto med fria uttag.

Ok över till min fundering då

 

jag har även 100 000kr sparade, tänka att användas till att köpa en bil när min gamla bil blir för dyr att reparera. Jag vet inte när detta inträffar och vågar därför bara binda pengarna 3 månader åt gången till en ganska dålig ränta 0,85%

 

nu. Vore det inte smartare att redan idag placera mina bilpengar 100 000kr på börsen med en förväntad avkastning på 5-9% på sikt per år. Jag har alltså ingen avsikt att ta ut just dessa pengarna igen då eftersom jag bygger en pengamaskin.

Och då istället när olyckan skulle inträffa och bilen pajar. Istället ta ett billån där den effektiva räntan är lägre än min förväntade avkastning per år?

Visst. Det kanske inte går att hitta ett sånt lån just  när jag är i behov. Jag skulle med min lön kunna lösa ett sånt lån inom 2år.

 

Vad tror ni? Tänker jag fel? Är det bättre att undvika lån helt och låta 100 000kr ligga och vänta med usel ränta? Vem vet. Det kanske tar 2 år innan jag behöver en ny bil. Det kanske tar 5. Det kanske tar 6 mån.

Men ju fler 3 månadersperioder jag binder pengarna i fasträntekonto. Ju mer potentiell avkastning går jag miste om känner jag.

 

Skulle vara kul att höra om någon har erfarenhet av det här.

tack för ordet

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kan börja med att jag inte har någon erfarenhet av att ta billån utan bidrar enbart med tankar. Det låter ju helt klart som att du har bra koll på din ekonomi, personligen skulle jag trots det inte vara bekväm med att ta risk med pengarna till bil och istället låna pengarna. Spontant är det första jag tänker på att det belastar din kreditvärdighet och kan påverka om du t.ex. skulle vilja ta ett bolån?

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra poänger båda två. Kreditvärdigheten tänkte jag inte alls på. Och marginalen mellan lånet och sparandet är helt klart för liten. Tack, jag får fundera ett varv till.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Rebecka

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är omöjligt att ge ett ”rätt svar” på din fundering. Jag skulle säga att det inte heller behöver vara svart eller vitt. Det är ju inte något som hindrar dig från att t.ex. investera 10 procent i aktier per år du kan vara utan pengarna. På det sättet skulle du kunna investera en del av dem.

Det andra är ju att ju högre ränta på lånen, desto svårare blir det att skära mellan. Det är i princip bara ”aktielån” hos Nordnet/Avanza och lån med bostad som säkerhet som det är rimligt att spekulera i. Räntorna på billån är ju mycket högre än så. Jag själv tar gärna risken på 1-2 % att spekulera mot 7-8 % men inte 4-5 % mot 7-8% då är vinsten i förhållande till risken för liten tänker jag.

Så tänker jag, hur tänker du?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-10 klockan 08:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.