Ang. tjänstepension
Sök:

Ang. tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annie

ställde för sedan frågan: Ang. tjänstepension

Hej!

Min sambo har i nuläget ingen tjänstepension, han sparar själv till pension i Lysa. Han får dock ha tjänstepension om han vill men då får han bestämma själv vad han vill ha.

Detta leder till två funderingar dels om det är värt att ta tjänstepension även om han inte tjänar så mycket så det blir fördelaktigt med löneväxling.
Ska han bara fortsätta spara själv? Om inte, vad av allt tjänstepensionsval ska han välja?

Tacksam för all hjälp!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Annie!

Hur menar du att han ”får ha tjänstepension om han vill”?
Är det att han då ska löneväxla för att få tjänstepension eller hur menar du?

Om han själv får välja ställe att ha tjänstepension hos så skulle jag absolut ha valt Avanza eller Nordnet, dom enda aktörerna som du själv kan ha aktier hos och som tar ut väldigt låga kostnader och inget krångel!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, vill han ha tjänstepension så får han mindre i lön. Så det jag undrar är liksom om det lönar sig att han tar tjänstepension genom jobbet, eller om han bara ska fortsätta som nu och ta en del av sin lön och pensionsspara på egen hand. Har ju hört att det lönar sig om man tjänar mer än 42.000 eller något sånt och så bra tjänar han inte. Så därav har han avvaktat. Han är väldigt oinsatt själv och det är jag som ”sköter” ekonomin men jag är inte så insatt heller och har svårt att råda honom i denna fråga då jag själv alltid fått tjänstepension och inte behövt tänka på det.
  Hur är det att ha tjänstepension i Avanza eller Nordnet, ska man även välja fonder/aktier då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annie
 2. Vit pil

  Som du säger så är de inte värt att löneväxla om man tjänar mindre än ca 43000 (2019), när du löneväxlar så avstår du 18.5% på lönen som går till allmännapensionen och PPM, därav så ska man vänta med löneväxling tills man når över taket för just dessa 18.5%.

  Tror Avnaza och Nordnet också har entrélösningar som alla andra bolag för tjänstepension, däremot så kan självklart välja egna fonder och även aktier hos dessa aktörer!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-15 klockan 07:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.