Angående Ränta
Sök:

Angående Ränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Angående Ränta

Om avkastningen på fonderna pendlar mellan 4 och 12 procent under ett år ,får man ett snitt av den procenten då ?Vid års skiftet

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Nej, om du har en fond (oavsett om det är en räntefond eller aktiefond) så är det den avkastning som står när du säljer som gäller.

Säg att du har 100 kronor i en fond som ökar med 50%, då är värdet på dina pengar 150 kr. Säljer du då är det 150 kronor du får ut.

Om dessa 100 kronor istället minskar med 50% är det 50 kronor du har, och säljer du då blir det 50 kronor du har.

Blev det tydligt?

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Alltså jag menar att sista dagen på året är det den procenten som är den dagen som gäller för hela mitt sparande ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena
 2. Vit pil

  Dessutom värderas aktier/fonder på en daglig basis. Om man vill räkna ut det genomsnittliga värdet av en fond under ett helt år, är det summan av värden för varje enskild dag under året delat med 365. Men som sagt, den dagen man säljer fonden får man inte ut genomsnittet; man får ut vad som är värdet av fonden under just den specifika dagen. (Principen är det samma, förstås, när man köper en fond.)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Hej Lena!

  Nej, det är inte sista dagen som räknas utan den procent som står en dag är den procent som gäller just då. Det blir i realtid. Tydligt så?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-15 klockan 16:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂