Använda CSN lån till bostadsköp?
Sök:

Använda CSN lån till bostadsköp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av L.

ställde för sedan frågan: Använda CSN lån till bostadsköp?

Hej! En spontan fundering….

Jag och min sambo har väldig god ekonomi och nu när min sambo ska gå tillbaka till skolbänken så har vi egentligen inget behov av att han ska ta CSN lån, då vi klarar oss gott och väl på min lön.

Dock så bor vi i en hyresrätt och vill inom något år eller två köpa en bostadsrätt. Kontantinsatsen har vi redan sparat ihop.

Min fundering är, kan det vara smart att sambon tar ett fullt CSN lån trots att behovet inte finns, för att sedan lägga dem pengarna på att antingen ta ett mindre bolån, eller använda pengar för att betala av en större del av bolånet, om bolånet skulle komma att bli av före studierna?

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja! CSN är ett extremt förmånligt lån. Låna så mycket ni kan och sätt det på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Just nu är räntan på CSN-lånet 0,16%. Du får mer än så på väldigt många bankkonton, och kan ni sedan använda det för att få ett mindre bolån så sparar ni mycket pengar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag studerar nu men jag för ingen studie ersättning, för att jag hade inte klart mina sista studie. Jag undrar nu om jag kan ansöka om en studielön?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns inte studielön i Sverige utan studiemedel/bidrag/studielån. Man får inte studiemedel när man studerar SFI. Du kan Frågar skolan om du vill förstå mer om CSN eller CSN hemsida (det finns olika språk man kan vilja)

  https://www.csn.se/languages.html

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-29 klockan 17:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.