AP fonder och miljö
Sök:

AP fonder och miljö

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Italiese

ställde för sedan frågan: AP fonder och miljö

Hej,

jag läste om rådet att byta tillbaka till AP7 SÅFA. Jag var på väg att göra det då jag tyckte det låter vettig, men sen tänkte jag på ett mejl jag fick från Greenpeace. De kör en kampanj för att försöka få staten att sluta investera i fonder som är kopplade till klimatskadliga investeringar (se https://www.greenpeace.org/sweden/se/klimat/finans/?utm_campaign=SE%20Climate%20and%20Energy%20PG&utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=referral&utm_term=SE_finance_email_april10&utm_content=20180409_edward).

Jag tycker det är väldigt viktigt med miljö frågor och helst vill jag försöka undvika stödja såna företag som påverkar negativt naturen och miljön. Därför har jag investerat i Betterglobe tidigare. Att byta till AP7 skulle kännas som att min bra miljöinvestering på träd nollställs. Vad tycker ni om detta?

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns ingen egentlig definition av vad som är etiskt/hållbart sparande så det varierar mellan aktörer. Det man får göra är att själv följa sin moraliska kompass. Jag själv gör helt enkelt så att om det inte känns bra i magen eller om jag skulle skämmas över att berätta att jag investerat i det så får det inte finnas i portföljen.

Vad jag ser är utskicken från Greenpeace just kring AP 1-4 och inte 7 dock?

Vill man veta mer om alternativet AP7 så bifogar jag deras hållbarhetsredovisning för förra året samt klimatrapporten 2018.

Klicka för att komma åt AP7-Hållbarhetsredovisning-2017.pdf


Klicka för att komma åt AP7-Klimatrapport-2018.pdf

Du kan även se AP7s hållbarhetsprofil på SWESIF (Sveriges forum för hållbara investeringar). Där står vad de väljer in, vad de väljer bort och hur de påverkar.
http://www.hallbarhetsprofilen.se/fund.html?isin=SE0003299999

Hoppas du känner att du kan ta ett beslut som känns bra i magen med denna info.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kapitalimen i sin renaste form tar ingen hänsyn till varken miljö eller natur. Utan begränsningar i form av lagar dödar kapitalismen sig själv.

Ju mer hänsynslös du är ju mer framgångsrik kommer du vara inom systemet.

Sen får man väl anpassa sin personliga nivå efter det.

Men jag tycker ändå du är inne på en bra grej här. Att bara stötta de verksamheter du tror på.

Janne har väl pratat om att vi måste separera oss från våra känslor när vi investerar. Känslorna gör att vi ofta fattar ”fel” beslut inom systemet.

 

Lycka till med ditt engagemang!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-23 klockan 17:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.