AP7 Hävstång - vs XACT BULL
Sök:

AP7 Hävstång – vs XACT BULL

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Folke

ställde för sedan frågan: AP7 Hävstång – vs XACT BULL

Hej,

Tror på långsiktigt uppgående indexfonder (ca 7%) per år, och tänkte då att XACT BULL 2x borde (långsiktigt) ge mig 2x effekten.

Men efter att ha läst lite förstår jag att så inte alls blir fallet, och att det inte är ett bra sätt att investera långsiktigt. På grund av att de följer index per dag och därför inte slutar på 0 om index går upp 10% och sen ner 10% på två dagar.
http://40procent20ar.blogspot.com/2009/12/etf-xact-fonder-kan-bli-en-langsiktig.html

Borde inte AP7 drabbas av samma problem? Eller fungerar deras hävstågn annorlunda?
Och om den fungerar annorlunda, finns det andra globalfonder med samma effekt? Eller ett annat sätt jag kan få motsvarande långsiktiga hävstång?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

*Ett annat sätt att få samma effekt som inte är bolån (har ingen bostad) eller superlånet/knockoutlånet (använder redan det)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns väl ingenting som går upp 10% en dag, ner 10% dagen därpå, och att du har lika mycket som du började med? Det är ju så procent fungerar?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skulle kanske varit tydligare, men om du klickar på länken jag skickade med så visar den skillnaden på index som går kräftgång (ner 10% upp 11.1%) och hur effekten blir för XACT BULL.

  Och undrar därför om AP7 fungerar annorlunda (eller om den fungerar likadant varför den rekommenderas, alternativt varför isåfall fonder som XACT BULL inte rekommenderas)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Folke
 2. Vit pil

  100 * 0,9 = 90 första dagen

  90 * 1,1 = 99 andra dagen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 3. Vit pil

  Skulle varit tydligare, menar som om man läser artikeln här: http://40procent20ar.blogspot.com/2009/12/etf-xact-fonder-kan-bli-en-langsiktig.html

  När börsen går ner 10% och sen upp 11.1% om och om igen (så värdena blir samma) så går en bull fond ändå ner i värde även om börsen inte har minskat.

  Det jag undrar då är varför inte samma effekt sker i AP7 fonden, och om det gör det, varför den ändå rekommenderas (BULL/BEAR fonder rekommenderas gennerellt sätt inte som något man sitter på långsiktigt, utan något man använder kortsigtigt när man tror på rörelser i någon riktning)

  Och isåfall varför Jan inte rekommenderar en BULL fond bland sina fonder, om han tror på belåningen i AP7

  Hoppas det är tydligare nu!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Folke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skulle kanske varit tydligare,

Menar om börsen går ner 10% och sen upp 11.1% om och om igen så ligger den på 0, medans en BULL fond går neråt, som de beskriver i den här bloggen: http://40procent20ar.blogspot.com/2009/12/etf-xact-fonder-kan-bli-en-langsiktig.html

 

Jag undrar varför inte samma sak sker i AP7 fonden (Eller om det gör det varför den rekommenderas, BULL/BEAR fonder brukar inte rekommenderas för långsiktiga innehav av den här anledningen (vinsten gröps ut av volatiliteten)

Och om det sker på samma sätt och Jan rekommenderar den, så undrar jag varför han inte rekommenderar BULL fonder i sitt vanliga sparande för att få hävstång

Hoppas det blev tydligare! :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jo det borde väl rimligen fungera så även för ap7, den har dock lägre hävstång. Max (?) 1,25 och just nu 1,14. Jag har valt att sätta 10% i räntefond och 90% i ap7 för att kompensera hävstången.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mailat till AP7 och frågat, de kör inte med den dagliga ombalanseringen vilket är varför volatiliteten inte blir samma problem. Antar att de kör ”mini futures” eller liknande

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Folke

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-04 klockan 22:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.