AP7 hävstång
Sök:

AP7 hävstång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: AP7 hävstång

Hej Jan och tack för den enda podden jag lyckas hålla intresse för att följa i snart två år.

Min fråga som jag har grunnat på sedan jag lärde mig av Dig att AP7 använder hävstång är följande: Varför ska jag inte investera i en indexfond med hävsång till min pension? Du rekommenderar ju AP7 som har 1,2 eller 1,25 i hävstång. Det finns ju både Etf:er och fonder med hävstång.

Jo jag vet att ni inte vinstmaximerar men jämför Omxs30 med Xact Bull eller Bull 2 över längre tid så …..? Skillnaden är enorm över 5 år…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kommer nästan helt garanterat få sämre avkastning med ett Bull X med X > 1 på grund av hur hävstången är uppbyggd tänker jag. Denna typ av papper har en enorm urholkningseffekt över längre perioder som fem år. En enskild dag kan det så klart bli bättre desto högre hävstång du har, men inte över tid. Läs en bra artikel som förklarar det hela här:

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/borshandlade-produkter/hur-fungerar-bull-bear-certifikat.html

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej så det är ingen urholkningseffekt i AP7? Finns det fler fonder som använder hävstång såsom AP7 gör?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adun
 2. Vit pil

  Adun, hävstången på AP7 är ganska låg (aktuell hävstångsgrad 28 Mars 2019: 14,5%)
  Urholkningseffekten blir inte ett stort problem då. En helt annan sak med en hävstång på 100%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-27 klockan 10:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.