AP7 Såfa och Lifeplan pensionsrådgivning
Sök:

AP7 Såfa och Lifeplan pensionsrådgivning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kevin

ställde för sedan frågan: AP7 Såfa och Lifeplan pensionsrådgivning

Hej, och tack för en utmärkt blogg och alla kloka frågor och svar som jag kunnat läsa här. Jag har lärt mig massor och det har verkligen hjälpt mig att komma igång med mitt privata fondsparande! Nu börjar jag snegla mot pensionssparandet:

 

Jag (30 år) använder mig sedan drygt 2 år tillbaka av Lifeplan pensionsrådgivning som jag får tillgång till via min arbetsgivare. För den som inte vet är det en oberoende tjänst som håller koll på pensionen och pengarnas utveckling genom fullmakt och baserat på forskning talar om hur man bör fördela sina permie- och tjänstepensionspengar mellan olika billiga indexfonder. Om jag inte är helt ute och cyklar är det som en fondrobot, med skillnaden att den inte kan placera pengarna utan att man själv måste göra det enligt instruktionerna man får några gånger per år.

 

Dock ger Lifeplan inte rådet att placera premiepensionen i AP7 Såfa, som jag förstått att det råder stor konsensus kring att det är den absolut bästa fonden man kan ha. Det verkar ju också som att de allra flesta som pillar själva i premiepensionen misslyckas med att slå soffan.

 

Till saken hör att man inte kan välja att bara följa Lifeplans råd i tjänstepensionen, eftersom de de ger ett råd som ska optimera pensionen som helhet och inte nödvändigtvis fungerar för att optimera varje pensionsdel var för sig. De skriver också att det är mycket viktigt att hela rådet följs.

 

Mina frågor är alltså:

 1. Kan jag sitta lugnt och vara nöjd med att en forskningsbaserad tjänst ser efter hela min pension (kanske fira lite, som Jan brukar förespråka här på bloggen 😃) eller är AP7 Såfa så bra att ha premiepensionen i att jag bör titta på andra lösningar?
 2. Om jag ska sätta ihop tjänstepensionsportföljen själv, var kan jag hitta en enligt forskningen optimal fördelning av regionala indexfonder (att kombinera USA-fond, Europafond, Japanfond osv. är ofta billigare än att ha en globalfod) och läsa på om detta? När (även om det är långt fram i tiden) ska man börja flytta över från aktiefonder till räntefonder, och hur mycket?

Väldigt tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är deras förslag. Om vi ska kunna avgöra om soffan är bättre eller sämre måste vi veta vad dem föreslår.

Soffan är oslagbart billig, bred och använder hävstång. Den är mycket svårslagen på lång sikt. Själv har jag den i ppm och länsförsäkringar global indexnära i tjänstepension och avanza global i privat pensionssparande. De tre bästa globala indexfonderna på den svenska marknaden skulle jag säga

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lifeplan rekommenderar denna portfölj för mig på hög riskbenägenhet (mycket hög är högsta):
  Svenska aktier 3%
  Nordamerikanska aktier 35%
  Europeiska aktier 17%
  Japanska m.fl. aktier 6%
  Tillväxtmarknader 38%
  Räntebärande papper 1%

  Den är uppdelad enligt följande.

  SPP (där 4,46 % av totala pensionskapitalet finns):
  SPP Aktiefond USA (0,1 %) 37 %
  Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema (0,48 %) 27 %
  SPP Aktiefond Europa (0,1 %) 20 %
  SPP Aktiefond Global (0,15 %) 11 %
  SPP Aktiefond Japan (0,1 %) 5 %

  Premiepension (12,22 % av totala kapitalet):
  Länsförsäkringar Global Indexnära (0,16 %) 46 %
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,18 %) 26 %
  Handelsbanken Emerging Markets Index (0,22 %) 16 %
  Handelsbanken Pension 70 A12 (0 %) 8 %
  C WorldWide Sweden Small Cap 1A (0,37 %) 4 %

  Resten av kapitalet finns i traditionell förvaltning hos Alecta (12,73 % + 8,50 %) och inkomstpensionen (62,09 %).

  Så här skriver Lifeplan i anslutning till råden:
  Observera att råden är skräddarsydda för dig och kan vara felaktiga för andra personer. För att ge dig ett tryggt sparande och så hög pension som möjligt anpassas råden utifrån de förutsättningar som gäller i dina försäkringar (t.ex. kan samma fond kosta olika mycket i två olika försäkringar). Råden ger dig en total risk i ditt pensionssparande som överensstämmer med din riskbenägenhet. Placeringsråden för enskilda fondförsäkringar och placeringar kan dock ha en helt annan risknivå. Råden måste således ses i sin helhet och det är därför mycket viktigt att du genomför alla de förändringar som vi föreslår för dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kevin
 2. Vit pil

  I Lifeplans frågor och svar hittar man den här informationen:

  Min premiepension har presterat sämre än förvalet. Har ni gett mig dåliga råd?
  Premiepensionen är Sveriges största fondupphandling inom pension. Det betyder att det inom premiepensionen finns störst rabatter på fondavgifter. Då Lifeplan ser till din totala pensionsportfölj rekommenderar vi att du köper dina dyraste fonder inom premiepensionen för att dra nytta av rabatterna. Fonder med högre risk är ofta dyrare än fonder med lägre risk. När du använder Lifeplan har du alltså ofta en högre risk i din premiepension än i din totala portfölj. Ett dåligt börsår kommer just din premiepension att gå sämre än den för genomsnittssvensken. Ett bra börsår går din premiepension betydligt bättre än genomsnittssvenskens som har lägre risk i sin premiepension. Det är viktigt att tänka på att Lifeplan arbetar långsiktigt, målet är att du ska få så bra pension som möjligt den dag du går i pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kevin
 3. Vit pil

  Konstigt att Lifeplan säger att man tar högre risk med deras förslag bara för att fonderna är dyrare?
  Tar man AP7 Såfa så går man även in med hävstång i sitt sparande som är mycket mer risktagande än att inte göra det, så håller inte helt med deras placeringsval.

  AP7 Såfa alla dagar i PPM, men förstår deras tanke med att ha dyra fonder där, däremot brukar det också då handla om aktivt förvaltade och det är jag inte riktigt intresserad av.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-18 klockan 13:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂