AP7 tung i USA
Sök:

AP7 tung i USA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: AP7 tung i USA

AP7 aktiefond har 53% i Nordamerika. Jag känner olust över att så många svenska pensioner ligger så tungt i USA dessa tider. Att marknaderna går bra just nu känns som det största luftslottet någonsin eftersom det egentligen inte går så bra för oss människor och företag just nu. I USA är det Federal Reserve som pumpar in ofantliga summor pengar för att hålla marknaden flytande, men vi alla vet ju att det inte är hållbart – eller?

Jag grubblar över om jag är orolig i onödan eller om jag borde agera i sparandet. Med det menar jag att lätta på investeringar i USA (inklusive AP7) och gå mer globalt eller till och med nordiskt. Men om USA skulle dyka så följer väl resten av världen med.

Så jag funderar även på att flytta mer till vanliga sparkonton på ca 1%. Så här går mina tankar, jag vet inte vad som är rätt eller fel men önskar feedback från er andra.

Ett vanligt argument för att inte vara orolig är att man ska se sparandet över längre tid och det som händer närmsta året/åren kommer nog inte spela någon större roll över en 10-års period. Men jag har en känsla av att vi går emot en avgrund som inte kommer återhämta sig som det brukar göra.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

AP7 är ju bara marknadsviktad globalt, så inte direkt annorlunda ifrån en vanlig globalfond. Vi lever i en globaliserad värld, marknader faller och stiger generellt samtidigt, så tror inte du ska tänka så mycket på hur AP7 fördelar sina pengar geografiskt.

Det finns många case för att marknaden är övervärderad och ”upp-pumpad”. Men samtidigt finns det många förklaringar. Tror det är lätt att börja överanalysera och göra antaganden baserat på historik. Marknaden är övervärderad? Gentemot vad exakt? Enligt buffet-indikatorn har vi väl varit övervärderade sen 2015. Du hade gått miste om stora uppgångar om du legat utanför marknaden. I media skrivs det på måndagen att aktier är självklart och säkert: ”Marknaden kommer att stå högre om 2 år!!!”. På tisdagen står det: ”Marknaden är ett luftslott, SPRING!!!”. Man måste filtrera ut detta brus och investera enligt sin risktolerans och horisont.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Haha helt rätt angående tidningar och experter. Det ända sanna är att ingen vet hur marknaden kommer att gå :) Tror man inte på att det går upp med tiden har man inget i leken att göra!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    G

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Investera inte med dina känslor så ska du se att allt löser sig. Kapitalismen är otroligt girig. Du ska se att företagen kommer komma på ett sätt att suga ut befolkningen igen. Man börjar med att öka levnadskostnaderna så att det inte går att försörja sig på bidrag eller a-kassa längre. Man gör nya vinster och delar ut till ägarna. Alla glada (utom de som betalar förstås)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Globalfonder blivit USA-fonder” skriver Fonder Direkt och är inne på ungefär samma spår som jag, dvs att AP7 och andra globalfonder har blivit allt tyngre i USA. Detta innebär både en risk mot amerikanska marknaden och mot valutan USD.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/07/03/fonder-globalfonder-blivit-usa-fonder-frida-bratt.plc.html

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-01 klockan 09:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.