Apropå senaste bloggartikeln
Sök:

Apropå senaste bloggartikeln

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lubbe Nordström

ställde för sedan frågan: Apropå senaste bloggartikeln

Man kan välja 10 eller 20 fonder, välja olika hinkar och konton. Rebalansera och byta fond om fondmarknaden förändras. Det är det svåra sparandet.

Det enkla sparandet är att välja 100 % bred globalfond för det långsiktiga sparandet och bankkonto för det kortsiktiga.

Jag kollade vilken avkastning som det svåra sparandet (den sk nybörjarportföljen) haft jämfört med det enkla sparandet (100 % Länsförsäkringar global indexnära).

1 år                    Det enkla = 33 %                        Det svåra = 21 %

3 år                    Det enkla = 46 %                        Det svåra = 29 %

5 år                    Det enkla = 82 %                        Det svåra = 45 %

 

Jo, jag vet att bloggägaren anser att det är dumt att spara 100 % i bred globalfond,  men är det inte avkastningen som räknas? Det enkla är oftast det bästa!

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Ja, det beror ju helt och hållet vad man prioriterar. 100 % aktier innebär 100 % risk. Det är klart att det fungerar och ger bäst resultat i perioder. Inget snack om saken. 👍

Jag själv prioriterar varken högst avkastning på kort sikt eller billigast avgift. Jag är mer av Mario i Super Mario Bros-spelen för dem som det säger något. Det vill säga att jag vill ha en balans på alla faktorer, inte optimera på en. Särskilt inte en som all forskning säger är ett misstag att optimera på. Särskilt i en tid då vi har 10 års uppgång och de flesta har inte upplevt en nedgångsperiod. Men det är bara jag.

Tack för att du håller flaggan för en motstående åsikt. Det är det som gör att vi alla kan utvecklas. Vore dessutom trist om alla bara höll med varandra hela tiden. 😎

Lycka till med sparandet!
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-05 klockan 16:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.