Är 90/10 sämre än 60/40 även på lång sikt?
Sök:

Är 90/10 sämre än 60/40 även på lång sikt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Är 90/10 sämre än 60/40 även på lång sikt?

Hej,

I inlägget som berör återhämtning efter förlust skrivs det bland annat att det krävs en större uppgång än nedåägång urför att återhämta sig ur ett penga-perspeltiv, allt solklart så långt. Det jag inte begriper är citatet nedan:

”Backar vi då till exempelvis -30%, som vi var på för ett par dagar sedan, så behöver vi en återhämtning på 43%. Så uppåtskjutsen, rekylen när vi kommer att gå uppåt, kommer att ge mer avkastning än det vi har förlorat på vägen ner”

Bolmesson förutsätter här att vi kommer ta igen all förlust. Men det är ju inte garanterat.. Jag tolkar snarare hela artikeln som att nedgångarna slår så hårt så det är bättre att satsa på 60/40 än 90/10.

Hur tolkar ni Bolmessons tanke om att de 43% i uppgång sker per automatik?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det blir ju lite krångligt med procent upp och procent ner eftersom procenten är olika stora i olika lägen. Man kan också säga att om en aktie faller med 10 kr så måste den gå upp med 10 kr igen för att vara tillbaka på noll, inte lika krångligt.

Sett till avkastning på lång sikt har 90-10 varit bättre än 60-40 historiskt sett. Men 60-40 har mindre svängningar och inte lika stora nedgångar.

Sedan får man ju fundera över hur man gör med räntedelen av sparandet. Det finns ingen riskfri avkastning…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

90/10 kan omöjligen vara sämre än 60/40 på sikt . Givetvis förutsatt att ett stort ras inte inträffar precis innan du ska casha ut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Osannolikt kanske, men inte omöjligt. Beror på vad som menas med ”på sikt” och vilka aktier/fonder man har i sin portfölj.
  Joel Dahlberg: Sammansvärjningen
  – så luras 5 miljoner svenska fondsparare
  Ordfront, 2015

  ”Över tid har aktiemarknaden visat sig ge bättre avkastning på pengarna än räntemarknaden. Jag har själv gjort en enkel jämförelse mellan Stockholmsbörsens index och den svenska obligationsmarknaden under 15 år (2000–2014). Den här perioden innehåller två rejäla börsras, 2000–2002 och 2008 men Stockholmsbörsen har ändå gått bättre än obligationerna, +150 procent jämfört med +110 procent.
  Den bästa utvecklingen, något överraskande, är en blandning av de båda.

  Ett sparande bestående av 50 procent Stockholmsbörs och 50 procent obligationer (obligationer är att jämföra med ett räntesparande bundet på längre tid) som kontinuerligt rebalanserats för att behålla samma jämvikt har under de 15 åren stigit med 167 procent. Det här beror på att perioden började med ett kraftigt börsras och den som hade ett rent aktiesparande tvingades därmed börja från en låg nivå när börsen återhämtade sig under 2003. Den som i stället hade 50 procent i obligationer slapp en stor del av det börsraset.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-09 klockan 20:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂