Är dessa fonder en bra investering?
Sök:

Är dessa fonder en bra investering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Är dessa fonder en bra investering?

Hej, jag tänkte börja månadsspara i följande tre fonder:

 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 70%
 • Spiltan Aktiefond Småland – 20%
 • TIN Ny Teknik A – 10%

Är detta ett smart val eller bör jag fundera på andra fonder?

Tanken är att låta pengarna vara i minst 5 år.

 

Tack på förhand

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är inte så jätteförtjust i Spiltan. Inte minst för att de låste möjligheten för sälj på deras obligationsfond nu i Corona dippen. Tin Ny Teknik är däremot säkert en höjdare och något att hålla kvar i.

 

Här är lite input från hur min portfölj ser ut.

 

Jag månadssparar i följande på Avanza.

Avanza Global (30 procent – känns som en bra grund i portföljen. tidigare månadssparade jag endast i denna men jag har nu kryddat upp den med några historiskt sett fina fonder enligt nedan)

MS INVF Global Opportunitiy A (tog in den här då den har en grym historik)

Avanza World Tech By Tin (Jag tog in den precis, jag gillar fondens tanke med innehåll samt att den är global. och jag vill följa dessa förvaltare)

Swedbank Robur Nyteknik (Grym historik. startades av Tin förvaltarna. Kör hellre vidare på den här än byter över till deras fond då jag tycker denna har presterat så bra historiskt så vill köra vidare på den här hästen i mitt stall ;))

SEB Sverigefond Småbolag C/R (grym historik samt att jag vill få in småbolag i portföljen)

Länsförsäkringar Fastighetsfond (bra historik och vill ha in någon fastighetsfond i portföljen. Om det är läge för fastigheter nu tvistar folk om men rent historiskt så har det ju varit fint på sikt så jag behåller fastighetsfonden)

Handelsbanken Hälsovård (den här är ny och den sparar jag i på min bank där jag har lön och bolån, Detta så att jag kan visa på att jag har månadssparande hos dem – för boräntans skull. Vet ej om de riktigt håller koll på detta men jag tänker att det skadar inte)

Länsförsäkringar Global Indexnära (500 kr i månaden för att få silvernivå och bonus på försäkringar hos LF).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om jag ska sammanfatta ovan så är det alltså 3 globalfonder varav en inte följer index slaviskt (MS INVF). Sedan har vi två teknifonder, en som är mer global (Avanza World Tech) och som även har hälsa och miljö. Sedan har vi fastighet, småbolag, samt en specifk hälsofond. Jag har ingen specifik fond för emerging markets och anledningen till det är att jag har haft liknande fonder i mitt sparande tidigare och det har endast varit en bromskloss för mig. Det kanske är för att jag valt fel fond men oavsett så ryker det från min portfölj. Nu får dessa köra på ett tag och sedan får vi se om jag plockar bort eller lägger in någon mer i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Harlin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är samtliga bra och vettiga fonder men ganska ”offensivt”, jag skulle lagt till en global indexfond som bas. Skulle även bytt ut Spiltan Småland mot den billigare AMF småbolag, investmentbolag och småbolag har historiskt gått bättre än breda index (dock ingen garanti för framtiden). Fördelning skulle kunna vara:

 • 40% Länsförsäkringar global indexnära
 • 40% Spiltan investmentbolag
 • 10% Amf Småbolag (alt. Plus småbolag index)
 • 10% Tin ny teknik

Fortfarande övervikt mot Sverige men en del globalt i alla fall. Bra att känna till är att småbolag och investmentbolag svänger kraftigare men brukar på sikt slå stora bolag. Lyssna och ta in råd här men gör din egen analys innan du placerar, huvudsaken är att du känner dig trygg i ditt val.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Jörgen på denna. Beroende på vad som är syftet med portföljen. Men jag antar att syftet är att ha en stabil portfölj där man inte tar allt för hög risk. Då tycker jag också att 40-50% ca kan/bör utgöras av en globalfond, i mitt fall avanza global, välj den billigaste möjliga. Investmentbolag låter som en klok ide, man får mycket riskspridning genom att köpa aktier/fonder i investmentbolag då de i sin tur investerar i flera underliggande bolag i olika branscher… Men som sagt, allt är en smaksak och det beror på hur mycket risk man vill ta, men jag tycker att basen ska utgöras från en global indexfond, sen kan man komplettera med investmentbolag, småbolag, globala småbolag, ev tillväxtmakarknad om man tror på det (beroende sparhorisont) och även blanda in lite teknik om man tror på det kommande 10 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dino

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-22 klockan 20:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.