Är dessa fonder ett bra alternativ för 1-5 år?
Sök:

Är dessa fonder ett bra alternativ för 1-5 år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin B

ställde för sedan frågan: Är dessa fonder ett bra alternativ för 1-5 år?

Hejsan,

Har tidigare haft en del fonder, men har sålt av allt i omgångar för att investera vid ”bättre tider”. Dessa bättre tider har aldrig kommit, så nu tänkte jag att jag avsätter hälften av min buffert till att köra fondköp och sen spara månadsvis och detta under en icke tidsbestämd period. Använder Lysa för pensionen, så här har jag mer kortsiktigt tänk. Anser att de säkerligen gör sig bättre i fonder än på ett sparkonto hos Avanza som ger ~0,6% per år.

De fonder jag tittat lite på och som kanske kan anses vara något diversifierade är följande;

Avanza Global
Core Ny Teknik
Spiltans investmentbolag
LF fastighetsfond
Avanza USA
Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK)
Avanza Zero

 

Vad är era åsikter kring valet? Tanken är 1-5 år. Mer troligt 5 än 1. Jag kommer börja med 2000-2500 i varje och sen lägga in ca 500-1000kr i varje fond varje månad (använder bufferten och fördelar ut köpen istället för att slänga in allt direkt när marknaderna känns högt upp)

Tankar?

 

Tack på förhand!

Mvh Martin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att du tar för många risker på intervallen max.5 år ,jag skulle behålla bara 2 fonder 1.Avanza Global  och 2.Avanza Zero dom andra fonder är mer lämpliga för en period av min.10 år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jasså? Du anser att risken över fem år med pengar i dessa fonder är så pass hög att jag går mer minus än om jag har har dem på ett Sparkonto med superlåg ränta? Kanske får strukturera om. Tack för input.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Blir ingen mindre risk från fonderna Martin hade valt mot att endast på Avanza Global och Avanza Zero, fortfarande 100% aktiefonder.

  Det du kanske ska göra är att kolla upp att lägga in räntefonder också, en tumregel som finns är att investera 10% i aktiefonder per år som du kan avvara pengarna, så i ditt fall 10-50% beroende på hur lång tidshorisonten är i det spannet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med så kort tidshorisont är det riskabelt att sätta allt i aktiefonder. Du kan göra det om du inte måste ha pengarna just då utan kan vänta 5-10 år extra om nöden kräver det.

Om du ändå vill ta viss risk så kanske 20-30% aktiefonder och resten räntebärande konto, ombalansera emellan,  eller Rika Tillsammans-portföljen skulle vara rimliga alternativ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för input. Sitter och funderar lite på Rika Tillsammans-portföljen, eller något alternativ till den som kan köras på Avanza. Jag har alla pengar där, även om jag har ett konto på Nordnet. Tack i alla fall! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-07 klockan 20:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.