Är det bättre att inte amortera pga låg ränta & inflation?
Sök:

Är det bättre att inte amortera pga låg ränta & inflation?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Är det bättre att inte amortera pga låg ränta & inflation?

Först vill jag påpeka att jag inte vill sluta amortera så jag kan festa mer. Idag extraamorterar vi till och med. Jag har en fråga som kanske kräver lite matematik, och det är säkert ni här bra på!

  • Ingves vill ha 2% inflation/år. När jag var liten kostade piggelin-glassen 4 kr, nu kostar den 8 kr. Men jag tror inte att vi köper färre glassar nu än förr. Vi får ju löneförhöjning för att täcka inflationen. Enligt ekonomifakta så har det funnits en reallöneökning till och med, men den bortser jag från i detta räkneexempel.
  • 1,02^35 ≈ 2. Så efter 35 år med exakt 2% inflation så borde dina pengar kännas som att dom blivit halverade. (d.v.s. pengar som räckte till 1 piggelin nu bara räcker till 0,5 piggelin).
  • Många kan få ett bolån med ~1,4%, vilket typ är 1% efter ränteavdrag.
  • Om vi förenklat säger att vi har 100 kr i bolån, då har vi efter 35 år betalat 35 kr i ränta.
  • Men efter dessa 35 år har ju inflationen ”halverat våra pengar”, så vårt bolån känns som 50 kr (eftersom allt i ekonomin inklusive vår lön borde dubblerats)
  • Så vi betalar 35 kr och för det går vårt lån från 100 kr till 50 kr.
  • D.v.s. vi har ”tjänat 15 kr”.

Tänker jag fel nånstans?

Jag har ofta hört att det kan vara bättre att investera i aktiefonder istället för att amortera eftersom aktiefonder på sikt absolut borde generera mer än 1%/år. Vi har hittills både (extra)amorterat och investerat. Vi ser amorteringen typ som en räntefond med stadig låg avkastning, eftersom den sänker framtida kostnader på bolåneräntan.

Men om jag har rätt i min kalkylering så är till och med 0% sparkonto bättre än att amortera. Detta kan väl inte stämma?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du glömmer att inflationen påverkar ditt sparande på sparkontot också, liksom investeringar i fonder. När du jämför två sparalternativ med varandra kan du därför strunta i inflationen och istället titta på hur mycket de ger i avkastning jämfört med varandra. Du har antagligen högre ränta på banklånet än vad du har på sparkontot, då lönar det sig bättre att amortera. Å andra sidan kanske du har en högre förväntad avkastning på börsen än vad du får betala på bolånet, och då lönar det sig inte att amortera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-09 klockan 09:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.