Är det en smart idé att pensionsspara privat (med avdrag) om man saknar tjänstepension?
Sök:

Är det en smart idé att pensionsspara privat (med avdrag) om man saknar tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-08-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är det en smart idé att pensionsspara privat (med avdrag) om man saknar tjänstepension?

Hej!

Jag är idag anställd i ett företag som inte har kollektivavtal och jag har ingen tjänstepension i mitt anställningsavtal (är under 30). Sen 2015/2016 så är privat pensionssparande inte längre avdragsgillt, men om jag förstått det rätt så gäller detta inte personer (så som jag) som inte har tjänstepension från sitt arbete.

Vore det en bra idé att öppna en IPS på t.ex. Avanza och lägga en del av mitt sparande där?

 • Jag kan göra avdrag för mitt sparande tills den dag jag får tjänstepension från min arbetsgivare.
 • Jag kan plocka ut pengarna när jag vill men måste då såklart skatta dom.

Finns det några nackdelar med en IPS när jag inte har tjänstepension?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle absolut avråda från IPS. Spara i ett ISK istället så har du fri tillgång till pengarna.

Hur tänker du att du kan göra avdrag för sparande? Då kan ju arbetsgivaren lika gärna öppna en tjänstepension till dig. Dock skulle jag rekommendera att så länge du ligger under brytpunkterna att ta ut pengarna i handen och spara dem i ett ISK-konto enligt någon av modellportföljerna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är också nyfiken på detta.
  Ser mycket fördelar med upplägget (spec om man skulle starta eget). På det jag vet skulle jag gärna byta bort min tjänstepension mot högre lön. Men är osäker på hur man räknar på vad som faktiskt är bäst. Någon som kan räkna på lite exempel?

  Några fördelar.
  1. Man får placera hur man vill. Som t.ex. hos Avanza får man placera i vilka fonder och aktier man vill (får inte köpa aktier i just Avanza).
  2. Man är inte låst till något fackförbunds medelmåttiga lösning.
  3. Man har fri flytträtt, läggs det på avgifter är det bara flytta. Slipper jaga gamla chefer för att flytta som med fribrev.
  4. Lägre schablonskatt än isk/kf. (hälften?)
  5. Man betalar skatt vid uttag vilket ger mer pengar att avkasta än isk/kf.

  Svar till Jan.
  Man får göra avdrag för IPS om man saknar tjänstepension (gäller helår). Upp till 35% av din lön får du spara och göra avdrag för ( finns ett tak runt 400k som får sparas men de flesta har inte över miljonen i årslön).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ElvD

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-03 klockan 14:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.