Är det här en bra fondfördelning?
Sök:

Är det här en bra fondfördelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rasmus

ställde för sedan frågan: Är det här en bra fondfördelning?

Hej!

Är nyligen fyllda 24 år och har fått upp intresset för fondsparande. Sparhorisonten sträcker sig mellan 5-10 år och tanken är att månadsspara 15 000 kr. Har snickrat ihop en portfölj i form av;

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

SPP Global Plus A

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A

Avanza Emerging Markets

SEB Sverige Indexfond

IKC Avkastningsfond

Spiltan Högräntefond

Så min fråga lyder helt enkelt: Är det här en bra fondportfölj? Om inte, vad bör ändras?

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ingen anledning att ha massa olika fonder av samma kategori. Läser du bloggen här så finner du att det räcker bra med tre (3)  kategorier fonder.

Globalfonder, Sverigefonder och Tillväxtmarknadsfonder + en buffert på vanligt sparkonto.

Sedan måste du välja hur du ska fördela dina sparmedel mellan dessa 4 kategorier. Hur det ska göras tvistar de lärde om.

Jag sparar i 100 % globalfonder, x kr i buffert. Det fungerar bra för mig.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Så om jag har förstått det rätt så ”räcker” det egentligen med att ha: SPP Global Plus A, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A exempelvis?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Rasmus!

Läs gärna artiklarna:

”Globala Barnportföljen”
”Nybörjarportföljen”

Dessa kommer visa hur du kan bygga en portfölj!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 22:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂