Är det korkat att hålla små positioner som 2% i en fondportfölj?
Sök:

Är det korkat att hålla små positioner som 2% i en fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Krille

ställde för sedan frågan: Är det korkat att hålla små positioner som 2% i en fondportfölj?

Jag har svårt att släppa taget om vissa fonder som jag brinner lite extra för i min fondportfölj, sparar typ enligt 60/40 portföljen. Men ligger runt 65% aktier.

 

Är det ok att behålla vissa fonder man verkligen gillar och tror på i små positioner, eller är det bara helt korkat att hålla så små positioner som 2-3% i en fondportfölj, om man exempelvis har 10% fördelat mellan 5 olika fonder. Har basen i en globalfond på strax över 40% sen massa små positioner som sagt, ligger strax över 100,000 i totalt innehav.

 

Bara dumt eller är det helt ok?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Dumt vet jag inte. Det är väl mer frågan om det är värt arbetet. En så liten position kommer ju ha väldigt liten påverkan på den totala avkastningen. Men om du har en kategori eller tillgångsklass som är 10% allokerat till men väljer att sprida den på flera fonder inom samma grupp kan ju inte ha någon negativ påverkan. När man beräknar den effektiva fronten som Jan pratar om i senaste avsnittet blir ju en del allokeringar så små.

Om du tycker du gillar fonderna och vill ha alla så kan du mycket väl göra det. Själv brukar jag dra gränsen vid 5%. Men det är mest av praktiska skäl och att jag tycker det är enklast med en fond per kategori, ibland två.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

jag har lite samma som dig i mitt sparande, för mig handlar det mest om spekulation, FOMO, eller att känna att ”man är med på tåget”.

jag har ett par fonder som bara väger 1% styck av totala portföljen där avgifterna är lite högre. tjänar man någon 1000-lapp extra på de småinnehaven är det ju roligt och man känner att man hade rätt, förlorar man så spelar det mindre roll. Jag vet att de småinnehaven inte är någon dealbreaker för portföljen utan de är med för att det är roligt/hobby.

drar vi tillbaka klockan 1 år hade det varit kul att ha kanske max 1% var i bitcoin, tesla, LF fastighetsfond och core ny teknik tex

tyvärr missade jag både bitcoin och tesla :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv har jag många aktier/fonder som inte ens når upp till 2 promille. Ser inga som helst nackdelar med det

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Jag gör enligt fyra hinkar principen. De fonder som inte ”passar in” i ”Mellanrisk-nybörjarportfölj-ISK” eller i ”Passiva-globalportfölj-ISK” har jag på ett eget ISK som är min ”aktiva-lek-ISK”. Här har jag tex branchfonder typ Robur Technology, Robur fastighet som jag tycker verkar kul och vissa landsfonder typ Robur Ryssland. Är bara mindre summor av varje på det sistnämnda kontot, som jag känner inte är hela världen om de skulle störtdyka.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-05 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.