Är det läge att byta från Aktiefonder till Investeringssparkonto ISK för att slippa framtida skatt?
Sök:

Är det läge att byta från Aktiefonder till Investeringssparkonto ISK för att slippa framtida skatt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ellen

ställde för sedan frågan: Är det läge att byta från Aktiefonder till Investeringssparkonto ISK för att slippa framtida skatt?

Hej kära medsparare!

Jag funderar på om jag ska sälja av mina aktiefonder nu och realisera en vinst, dvs skatta på vinsten, för att sedan återinvestera pengarna i fonder på ett investeringskonto istället. Eftersom fonderna gått ner så mycket på sista tiden så har vinsten dippat rejält och därmed även den beskattningsbara delen. På en fond har jag till och med en förlust. På så vis skulle jag undvika en högre beskattning om/när börsen vänder uppåt igen. Jag är medveten om att det är en skatt på innestående kapital på ISK, men tänker att det kanske lönar sig i längden att göra denna rokad nu och slippa 30% på kapitalvinsten vid en framtida försäljning som blir fallet om jag ligger kvar i aktiefonderna (förutsatt att börsen tuffar på uppåt).

Den fond som fortfarande ligger på plus har gått upp med 33% sedan köp och förlustfonden har gått ner med 9 % sedan köp. Så vinsten blir på så sätt också mindre för tillfället eftersom jag kan kvitta vinst mot förlust.

Sen vet vi ju inte om börsen kommer att gå upp eller ej. Och går den inte upp så är det ett dåligt val att byta till ISK eftersom jag då måste skatta oavsett värdeökning eller ej.

Hur resonerar ni? Någon annan som går i dessa tankar? Jag skulle uppskatta era tankar kring detta?

Hälsningar Ellen

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har exakt samma fundering, Ellen.

Har ärvt fonder i Swedbank Robur Bas mix som jag funderar på att sälja av för att återinvestera i antingen LYSA 90:10 eller i en investmentsbolagportfölj. Har ställt frågan här i forumet tidigare men inte fått något svar.

MVH

Nico

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skönt o veta att fler går i samma tankar, vore kul o höra Jans åsikt kring detta!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ellen
 2. Vit pil

  jag tänker likadant har utnyttjat nedgången för att sälja på i af och öka på i isk

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Olsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tycker absolut att det är läge att flytta över vid ett börsfall som detta, däremot hade jag flyttat över en del i taget, säg 1/5 per gång så att du inte råkar ligga ute med allt samtidigt och börsen går upp en del dom dagarna.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-03 klockan 10:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.