Är det lämpligt att byta aktiefonder mot räntefonder nu?
Sök:

Är det lämpligt att byta aktiefonder mot räntefonder nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sonia

ställde för sedan frågan: Är det lämpligt att byta aktiefonder mot räntefonder nu?

Hej!
Jag har en kapitalförsäkring där de flesta fonder är aktier med hög risk. Just nu har jag förlorat ganska mycket pengar och jag undrar om det inte är dags att byta till räntefonder med låg risk eller sälja, så att jag kan rädda den pengar som finns kvar. Vilka räntefonder rekommenderar ni mig?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om du har lång spartid kvar kanske du kan överväga att sitta relativt still för det är ju rejäla mängder pengar som har gått upp i rök som du inte får igen om du går ur. Det är inte roligt att bränna sig såpass hårt och sen gå ur börsen MEN om det är dina livsbesparingar det handlar om och du känner en stark oro inför framtiden är det givetvis bra att försöka rädda det som går att rädda – gå ur börsen.

Jag vill ändå tillägga : det klassiska felet man tyvärr gör är att man säljer när priserna rasar och köper på sig när priserna börjar stiga. Eftersom jag inte känner dig eller din livssituation vill jag inte säga att det bästa är att göra si eller så, men jag skulle ändå flika in att om du har en lång sparhorisont kvar (t ex 7-10 år) skulle jag ändå rekommendera att du inte går ut helt, för du riskerar ju missa uppgången när världsekonomin blir bättre, vilket det historiskt alltid har gjort och med största sannolikhet kommer att återhämta sig även efter Covid 19.

Jag vet inte vilka aktiefonder du investerar i, men du kanske kan byta ut till billiga indexfonder och gå ur börsen till t ex 50%? Dvs du har 40-50% aktiefonder och resten i antingen säkrare räntefonder eller cash?

Räntefonder generellt är svåra att rekommendera idag. Dels är risken för rekommenderade räntefonder större än vad man kan tro (t ex Spiltan räntefond Sverige) dels är det svårt att få en vettig avkastning av säkra räntefonder (som t ex innehåller obligationer utgivna av stat och kommun mm) pg a minusräntorna vi har idag. Egentligen är cash på ett bankkonto som har insättningsgaranti det minst knepiga idag även om inflationen kommer att äta upp innehavet över tid – men för ens sinnesro kan det vara ok att ha en del cash istället för enbart räntefonder? Jag har också en del cash på ett konto för jag anser att de ger en sinnesro och givetvis en viktig buffert.

Men som sagt – vad som rekommenderas beror på din livssituation :

  1. Är det pengar du har råd att förlora (man ska ju helst bara ha pengar som man har råd att förlora på börsen..)?
  2. Hur lång spartid har du kvar?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska tilläggas att AMF Räntefond Mix har klarat sig rätt bra hittills. Givetvis är avkastningen inte mycket att hänga i granen men det är ju inte poängen med räntefonder.

Består av medellånga och långa räntor och innehåller en stor del statsobligationer (både svenska och utländska). Jag investerar inte i den i nuläget men jag är öppen för idéer då jag också är ute efter en bra räntefond!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

du ska sälja aktier antingen när du inte tror på bolaget längre eller när aktien är värd mer än vad du köpte den för. du ska inte sälja för att ”rädda” några pengar, ta inte mer risk än du klarar av, du har tagit för hög risk om du känner att du behöver ”rädda” pengarna.

värdet varierar dagligen i dessa tillgångar, det är normalt. fråga dig själv varför du vill säja nu när kursen är nedtryckt i källaren? varför sålde du inte i januari/februari när kursen stod rekordhögt om du behövde pengarna? Nu är det för sent. säljer du nu så realiserar du en förlust.

 

välj risknivå.

ombalansera en gång per år.

spara regelbundet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gäller sparandet under två år, hör inte dom hemma på börsen! Låt den summan höra hemma på sparkonto utan bindningstid!

Börsen går och upp och ner!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Åman555 – Det är alltid lätt att vara efterklok och komma med pekpinnar. Vi vet inte vad trådstartarens sparhorisont är och varför hon inte sålde av i januari, och varför hon äger dyra fonder. Men förmodligen är det dyra bankfonder som banken prackat på henne och som har fallit i glömska i några år för det är ju jättevanligt att ointresserade bankkunder blir påprackade dyra, aktivt förvaltade fonder som knappt slår index och kunden liksom med tiden glömmer att de äger dessa, vilket är själva poängen eftersom bankerna då kan ta ut dyra avgifter varje år i många många år utan att kunden upptäcker detta.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-02 klockan 12:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂