Är det lönande att ta ut pensionen vid 61 år och spara den. Hur och var ska jag i så fall spara den. Tjänar jag på det eller ska jag vänta till 65-67 år i stället? Tacksam för svar. Mvh Annette
Sök:

Är det lönande att ta ut pensionen vid 61 år och spara den. Hur och var ska jag i så fall spara den. Tjänar jag på det eller ska jag vänta till 65-67 år i stället? Tacksam för svar. Mvh Annette

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annette Ekberg

ställde för sedan frågan: Är det lönande att ta ut pensionen vid 61 år och spara den. Hur och var ska jag i så fall spara den. Tjänar jag på det eller ska jag vänta till 65-67 år i stället? Tacksam för svar. Mvh Annette

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag satt i den frågan i två veckor och grunnade. Man kan ju inte ångra beslutet när det väl är taget. Det slutade med frågan: Kan jag investera mina pengar bättre än Alecta? Jag svarade till slut JA på den frågan och tar nu ut tjänstepensionen så snabbt det går (fast jag håller mig under brytgränsen på ca 43k/mån). Grunden för detta är att jag har andra pengar än tjänstepensionen så jag kan köra lite mer riskfyllt än Alecta. Alecta har en betydande del i räntefonder för de ska ju vara lite mer defensiva.

Men du får räkna på det. Kolla vad ditt försäkringsbolag har haft för avkastning. Kolla om de balanserar om dina pengar när du närmar dig pensionen så att det blir mer räntefonder. Fundera på vilket avkastning du tror du kan få och till vilken risk. Är detta dina ”sista” pengar? Hur är din självdisciplin (så att man inte sätter sprätt på pengarna :-)?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tänk dig noga för. Är det en telefonförsäljare som hört av sig, så nappa för allt i världen inte på hens erbjudande. Du får fonder med skyhöga avgifter och kommer att bli grundlurad.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-07 klockan 08:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.