Lönt att spara pengar till ett bostadsköp på börsen när den är dyr?
Sök:

Lönt att spara pengar till ett bostadsköp på börsen när den är dyr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lönt att spara pengar till ett bostadsköp på börsen när den är dyr?

Jag har tänkt börja spara mer effektivt men känner en osäkerhet då jag förstått att börsen är dyr nu (plus att jag är lite rädd för pengar).

När mina föräldrar gick bort ärvde jag och mina systrar 300 000 kr vardera. Min yngsta syster var omyndig och fick även barnpension under några år. Hon har sina pengar på Nordea stratega 30 och de har ökat bra i avkastning. Jag hade det också men sålde i slutet av förra året (tänkte att världen skulle rasa samman i och med Trump hehee).

Sedan har jag försökt att lägga undan pengar regelbundet. Har idag 550 000 kr som jag vill investera på något sätt och även månadsspara ca 10 000 kr i månaden, ca 30  procent av min och min mans inkomster. Jag kommer inte från pengar och varken jag eller min man tjänar stora summor.

Jag önskar hitta en bra sparform till mig och min familj så att vi har råd att köpa ett radhus om några år. Vi har en buffert på 25 000 kr och jag månadsparar till barnen 300 kr i månaden. Har öppnat ett sparkapitalförsäkringskonto på Nordnet och har ungarna som förmånstagare.

Frågan är alltså om jag ska köpa på börsen nu eller om det är dumt när det är dyrt? Jag vill inte ta risker men inser att jag behöver göra det. Eftersom vi har låga löner vill jag kunna betala av mycket på en gång av ett eventuellt hus.

Otroligt tacksam för svar

vänligen Sara

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sara,

Tack för din fråga.

Det här är ett resonemang som man skulle kunna föra. Den första frågan som man alltid måste ställa sig är den nedanstående.

Vad är målet med mitt sparande?

I ditt fall tolkar jag att ni vill köpa ett hus inom fem år. Om det stämmer, då skulle jag inte rekommendera att man investerar dessa pengarna i indexfonder eller aktier. Risken är alldeles för hög på så korta tidsperioder. Ett enskilt år kommer börsen sluta någonstans mellan -37 procent och +53 procent.

Det senare exemplet på +53 % är ju trevligt, men sannolikheten är lika stor att den hamnar på -37 %. Det skulle, i värsta fall, kunna innebär att ni förlorar halva kontantinsatsen till ert hus och plötsligt behöver man vänta ytterligare ett par år innan man kan flytta. Då har börsen väldigt stor negativ påverkan i ens liv. De flesta är inte beredda att ta den risken. Jag har aldrig vågat ta den.

Det bästa i en sådan situation är faktiskt spara pengarna som ska användas till en kontantsinsats på ett sparkonto. Avanza har några olika sparkonto som de kallar för ”sparkonto+”

Jag har skrivit om det för ett tag sedan i artikeln:

Övriga tankar – titta på fördelningen av sparandet

En annan tanke som jag har är att titta på hur du kan fördela månadssparandet lite annorlunda. Jag skulle nog dela upp de 10 000 kr per månad i:

 • En större del för målsparandet (till huset)
 • En mindre del till annat målsparande (konsumtion, t.ex. resa)
 • Pengamaskin som inte ska användas till husköpet (10 % av lönen)

Är börsen övervärderad nu?

Angående den sista frågan, det går inte att förutsäga framtiden. Precis som när du (och de flesta andra) sålde för att Trump skulle bli president så har det ju visats sig vara kapitalfel. Det är inte första och sista gången. Se nedanstående artikel.

Därför handlar det om att organisera sitt sparande på ett sådant sätt att man inte behöver svara på sådana frågor. Det är nämligen jättesvårt, på gränsen till omöjligt. Läs gärna även introduktionen på följande sida med de två viktigaste frågorna:

Hoppas att du känner dig nöjd med svaret! :-)

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan för att du tog dig tid att svara så utförligt! Jag kommer lägga om sparandet lite och framförallt öppna ett sparkonto på Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 2. Vit pil

  Jag skulle eventuellt fundera på att ha en lite större buffet så att ni klarar en i ~6 mån.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kramer
 3. Vit pil

  Sara: Bostadsmarknaden är riggad och priserna kommer att fortsätta stiga (dock med lugnare tempo p.g.a. marginella ränteförändringar uppåt innan dom sänker igen) ca. 10% per år. Om 5 år kostar samma radhus antagligen ca. 60% mer och då måste du hitta en sparform som är relativt riskfri och ger dig >12% i avkastning per år. Vet du om att ni vill ha ett radhus så vänta inte. Det billigaste priset var igår. Lita på en som hela livet trott på domedagsprofeter och alltid haft fel p.g.a. det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni
 4. Vit pil

  Sara öppna sparkonto direkt på Collector istället, inte via Avanza. Insättningsgaranti, fria uttag, i dagsläget 0,8 % ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Spara Ejslösa
 5. Vit pil

  Buffert är det ju omöjligt att säga något om. Beror helt på situation som tex: Hur man bor, hur pass trygg anställning man har, om man har möjlighet till a-kassa, om man har barn/familj osv. Jag tror många samlar på sig alltför stor buffert som bara ligger på ett konto med 0% ränta. Skissa på lite scenarier och fundera över vad som kommer hända ekonomiskt i ett sådant läge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
 6. Vit pil

  Jag håller med Jan men kolla över vilka bankkonton som ger bäst ränta. I dagsläget med insättningsgaranti och fria uttag med ett sparkapital på minst 100 kkr med 1% på santanderconsumerbank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 7. Vit pil

  Köp ditt boende nu, låna så mycket du kan. 6-8% i värdeuppgång kan du räkna med för hela husets värde, inte bara din kontantinsats, det ger dig en bra hävstång o ett bra sparande. 6% (lågt räknat) på 4M är 240 000kr i värdeökning/år. Om ett par år kan du sälja o köpa ditt drömhus, om du inte kan köpa det redan nu. På 10år är ett 4M hus värt mer än 7M. Åtminstone om vi ska tro att historian upprepar sig. Många säger att vi har en bubla och att vi snart ser en bostadkrqsh, men det har jag hört i mer än 10år, på dessa 10år har min lägenhet ökat från 500 000 till 1,35M o nu använde jag den uppgången som kontantinsats i ett hus. Bo dig rik, även om jag vet att Jan har en annan åsikt i den frågan :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sami

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Köp radhuset nu, för max 3,3 miljoner, använd 500 k kr till kontantinsatsen, DVS 15 procent, resten lån. Investera resterande 50 000kr i Investor, Saab, Ica och spiltan investmentbolags fond en kapitalförsäkring från avanza. Går något av dessa innehav minus 5 procent så sälj av direkt! Och köp spiltan högräntefond. Din ekonomi är lysande då du kan spara 10k kr per månad och 300kr till barnen. Bra! Fokusera på det viktiga/drömmarna Dvs radhus snart. Så skulle jag göra. Livet kan vara kort, satsa på drömmarna. Mvh Karl Fant

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 20:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.