Är det rimligt att köpa toppinnehaven på lönsamma fonder för att slippa avgifterna?
Sök:

Är det rimligt att köpa toppinnehaven på lönsamma fonder för att slippa avgifterna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Är det rimligt att köpa toppinnehaven på lönsamma fonder för att slippa avgifterna?

Hej, jag undrar om det är rimligt att köpa toppinnehaven från lönsamma fonder för att på så sätt slippa avgiften och få en större avkastning. Hur ofta brukar fonder uppdatera sina innehav? Är det någon här som har gjort detta?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beroende på vilken summa som behövs för att köpa dessa 10 innehav i rätt proportion och hur mycket pengar du har att börja med så kan du göra som man gör med ETFer tex.

Månadsspara in i fonden tills du har fått ihop tillräckligt med pengar sen säljer du allt och växlar in till aktierna istället. På så sätt så är du fortfarande exponerad tills dess att du har fått ihop tillräckligt  de pengar för att investera i aktierna direkt.

jag tycker det låter som en bra strategi. Köp det du tror på långsiktigt och försök sänka dina kostnader över tid.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan ju även göra så att om top 10 innehav utgör 10% var av din ”egensnickrade fond” så kan du lägga till ett 11e innehav. Dvs fonden själv. På så sätt skyddar du dig från om tex det 11e eller 12e innehavet i fonden skulle dra. Då får du exponeringen även där och får ändå vara med lite på den uppgången. Alltså 11 innehav á 9% styck.

 

Så har tex spiltan resonerat i sin investmenbolagsfond. Kollar du innehaven ligger xact omsx30 ETF som ett eget innehav på 4,5%. För OM omx skulle dra förbi investmentbolagen så vill man även vara med på den resan.

Läst i hans bok. Så kan alla svenskar bli miljonärer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett smart sätt att slippa höga avgifter är att anlita Alpcot!
  Mycket pålitligt bolag !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunilla Ekman

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den riskjusterade avkastningen blir lägre och det är osannolikt att du kommer prestera bättre än index på grund utav det. Dessutom kommer du hålla dig mest till Sverige för att hålla nere kostnaderna. Låg diversifiering. Köp passiv global fond med lägre än 0.25% avgift. Lägg in lite guld också.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Känns som du har rätt, i teorin. Men det ska nog till väldigt mycket pengar för att det ska bli tillräckligt lönsamt för att courtagen ska hamna under de låga avgifter som många indexfonder har idag. Dessutom tidskrävande att hålla på att ombalansera – om H&M sticker med exempelvis 8 procent så får du ju se till att ombalansera (om du vill ha ditt innehav viktat som ett index), och det du säljer i H&M ska sedan fördelas bland de övriga 29 innehaven (om du vill följa OMSX30).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast om det är OMSX30 man vill följa kan man köpa Avanza Zero som är avgiftsfritt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-24 klockan 23:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.