Är det värt att flytta fondaffärerna från storbank till Avanza/Nordnet?
Sök:

Är det värt att flytta fondaffärerna från storbank till Avanza/Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

Den här artikeln publicerades 2017-07-26 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är det värt att flytta fondaffärerna från storbank till Avanza/Nordnet?

Det enkla svaret på frågan är ju ett självklart ja. Men om vi väger in att det finns ett bolån på 2 mkr i storbanken, där ränterabatten bl.a. är satt utifrån hur stor övriga affärer (sparande m.m.) man har hos storbanken, är det då lika självklart? Jag har idag 2 mkr i bolån med en ränterabatt på 0,86 mot listpriset, det innebär 17.200 kr/år. Om jag flyttar allt sparande från storbanken tror jag inte att jag får någon vidare ränterabatt nästa gång bolånen ska läggas om. En flytt av sparandet till Avanza måste således ge mer per år än vad jag förlorar på bolåneräntan. Vad är era tankar/erfarenheter kring detta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja det kan vara en knivig sits om din bankman underförstått ger dig en bättre bolåneränta om du samtidigt fondsparar hos dem.

Det du kan göra är ju att fråga efter indexfonder hos din bank.

De kan ju inte lika gärna kräva att du sparar i deras dyra standardfonder med sämre avkastning bara för att du ska få behålla din bättre bolåneränta? Fast, kräver de det är de ju ärliga och säger rakt ut att de struntar blankt i din ekonomi så länge de tjänar mer på dig!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Joakim
  Du kunde ha frågat banktänstemannen vilken rabatt du hade fått om du valt att fondspara i Avanza.
  John
  Banktjänstemannen ger inget underförstått besked utan talar klartext: Är du helkund får du högre bolånerabatt. Detta är kutym i branschen.

  Banker är oftast börsnoterade bolag vara uppgift att tjäna pengar till aktieägarna. Vad är det för konstigt med detta? Ingen klagar på andra bolag typ ABB ICA eller Autoliv när de tjänar pengar.

  Konkurrensen är faktiskt ganska bra. Förutom de fyra storbankerna finns SBAB Länsförsäkringar Danske Bank mm. Dessutom finns Nordnet och Avanza. Sluta att betrakta bankerna som en myndighet. Kolla bankernas villkor noga istället och välj den bank som vid varje tillfälle passar dig bäst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fd banktjänstemann
 2. Vit pil

  Jättebra svar och kommentar! :-)

  Jag tänker att det här är i det närmaste en räkneövning. Jag själv har alltid sagt till min bank ”Den dagen ni kan erbjuda samma tjänst till samma pris som Avanza/Nordnet, då flyttar jag tillbaka mina pengar.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-26 klockan 06:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.