Är det värt med ett SJ månadskort som löneförmån?
Sök:

Är det värt med ett SJ månadskort som löneförmån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Är det värt med ett SJ månadskort som löneförmån?

Hej, jag har möjligheten att löneväxla och få ett SJ-månadskort draget på bruttolönen. Månadskortet kostar 3000 och jag tjänar 42000.

Eftersom jag åker tåg till jobbet varje dag skulle det vara trevligt att få ner kostnaden. Alternativet är att betala för månadskortet själv och sedan göra avdrag på deklarationen.

Skulle uppskatta om någon som kan det här hjälper mig räkna.

 

/Anders

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Är detta alltså ett kort du använder i jobbet? Och ändå ska du betala det själv? Mina arbetsgivare har alltid stått för resor jag gjort i jobbet.

Den vardagliga jobbpendlingen räknas som en privat utgift och är inte avdragsgill på det sättet. Se till exempel detta utlåtandet från Skatteverket:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/resor/arskortochperiodkort.4.3dfca4f410f4fc63c8680006107.html

Så om du åker privat på kortet är det skitsamma, då ska det tas upp till förmånsbeskattning i deklarationen. Det enda jag har sett är när korten löneväxlas EFTER skatt, och då för att man ska kunna ta del av lägre priser som arbetsgivaren förhandlat fram.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Emil.

  Nej, tanken är att nyttja det privat. Frågan är om jag tjänar pengar på att min arbetsgivare drar kostnaden för kortet på min bruttolön. Nuläget är att jag betalar för kortet själv och sedan gör reseavdrag i deklarationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 2. Vit pil

  Om det dras på din bruttolön tjänar du ca 30% av 11000 kr eftersom du slipper skatten på den nedre delen av reseavdraget. Detta förutsatt att du inte reser med annat färdmedel till och från stationen. Samtidigt så blir det lägre arbetsgivaravgift för företaget och lägre pensionsinbetalningar. Men min poäng är att jag inte tror att det är lagligt att betala privata resor med bruttolön. Om du måste skatta på pengarna så lönar det sig inte, då är det bara krångligt. Detta vet såklart er ekonomiavdelning bättre än vad jag gör så lyssna på dem i första hand.

  Jag hittade en artikel om sådant man ska tänka på som anställd: https://mobil.unt.se/nyheter/loneformanen-kan-bli-en-falla-1322209.aspx

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Tycker det låter lite som Emil skriver, att ta privata resor på bruttolönen känns inte lagligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-06-20 klockan 21:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.