Är det värt med sjuk&olycksfalls försäkring?
Sök:

Är det värt med sjuk&olycksfalls försäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Är det värt med sjuk&olycksfalls försäkring?

Detta kanske är aningen off topic här men jag testar ändå. Är det värt med sjuk&olycksfalls försäkring? I dagsläget kostar detta ca 2500kr/året för mig och jag har aldrig använt en försäkring i hela mitt liv. Jag tjänar ca 35k varje månad. De flesta saker som försäkringen täcker ger ju bara drygt 50k tillbaka som max och man kan väl tänka sig att man oftast får långt under det om man nu skulle nyttja den någon gång. Kör man ränta på ränta principen blir de där 2500kr ganska mycket efter några år ändå.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karl!

Svårt att ge råd om du ska ha en försäkringstyp eller inte.
Jag har själv en olycksfallsförsäkring men ingen sjukvård, denna har hjälpt mig dom gånger jag har behövt den.
Såklart det bara är en kostnad om du aldrig är sjuk eller skadar dig, men när du väl gör det så kommer du vara nöjd över att du hade försäkringen.

En sak som är väldigt bra med sjukvårdsförsäkringar, jag har nyligen opererat min axel, detta efter 4 år med problem så valde jag att påbörja processen att försöka få den fixad.
Efter många om och men hos olika specialister och efter en massa onödiga extra besök, så fick jag operera axeln (detta upptäcktes att jag verkligen behövde det efter att jag tvingade till mig en magnetröntgen), den var helt trasig.

Detta tog mig 6 månader med en massa jobb.

Min far fick också problem med sin axel, han hade en sjukvårdsförsäkring.
För honom tog det 1 dag till besök hos specialist, 3 dagar till en magnetröntgen och 1 vecka till operation.

Men som du säger, gör du aldrig illa dig eller blir sjuk så kommer du inte behöva en försäkring, men hur kan du veta?
Det kan du även säga om hemförsäkringen, händer det aldrig något för mig eller mitt hus, så behöver jag inte denna försäkringen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast det låter snarare som att din far hade en sjukvårdsförsäkring och inte sjukförsäkring.

  Sjukvårdsförsäkring gäller väl för privatvård, den kan ju kännas vettig då allmänvården är rätt kass i detta landet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 2. Vit pil

  Jag har näst intill inga försäkringar. Och det har att göra med min ekonomiska situation. Jag klarar det mesta själv och försöker konsumera medvetet. Jag försäkrar bara riktigt viktiga saker eller saker som jag inte har råd att förlora.

  Men precis en sådan försäkring som du nämner har jag faktiskt. Jag är ensamstående, har inga barn så om det finns någon som ska ha det bra när olyckor/sjukdomar inträffar i livet så är det jag själv. Så både bra inkomstförsäkringar och ersättningar vid sjukdom passar mig. Bl.a. livsförsäkringar till andra är inte relevant för mig.

  Så för mig är det värt det, men jag förstår att det inte behöver vara så för alla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Well, personligen har jag inte varit sjuk på 10 år och är allmänt försiktig. Visst kan saker hända, så funderar på att enbart ha olycksfall. Får jag Cancer eller dylikt kommer inte 50k göra mig mycket lyckligare, 50k är bara 1.5 månadslön för mig ändå. Har inte inkomstförsäkring heller, är mycket eftertraktad och har inga svårigheter att hitta jobb. Dör jag finns mina fonder och bostad fortfarande kvar för närstående.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 4. Vit pil

  Ursäkta mig, tänkte att det var en sjukvårdsförsäkring och en olycksfalls.

  Karl, att din kunskap är väldigt eftertraktad just nu ger inga garantier framöver att det ska vara så.
  Jag vet såklart inte vad du jobbar med, men en jämförelse kan vara alla IT jobb som fanns innan IT-kraschen. Tror det var ganska många som sa som dig då.
  Detta är just vad försäkringar är till för, ”Oförutsedda händelser”, skulle man kunna förutse allt så hade man kunnat spara/tjäna väldigt mycket pengar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Olycksfallsförsäkring är definitivt något man bör ha, man vet aldrig när något händer än, som kan skada dig för livet.

Sjukförsäkring tecknade jag nyss, och detta för att jag nyligen upptäckte hur annorlunda och oförberedd man är ifall något händer. Jag är den positiva och optimistiska personen som inte påverkas ifall något händer…trodde jag.

Men en dag så fick jag symptom som tydde på att jag kunde ha cysta/tumör i hjärnan. Från att jag besökte läkaren tills att jag fick besked att allt var okej med hjärnan så tog det 3 veckor. Dessa 3 veckor var rätt tunga och mycket av mitt driv och motivation blev annorlunda. Jag kan bara föreställa mig vad som hade hänt med mitt driv och motivation ifall det hade varit något allvarligt… I såna tider skulle det vara skönt ifall jag hade någon sorts försäkring som låter mig slippa tänka på ekonomi, även om jag i dagsläget har det gott ställt. Prisskillnaden är så liten att det känns dumt att inte ha det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-07 klockan 20:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.