Är detta en bra fond att ha pengar investerade i eller bör jag byta?
Sök:

Är detta en bra fond att ha pengar investerade i eller bör jag byta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard Schöning

Den här artikeln publicerades 2017-10-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är detta en bra fond att ha pengar investerade i eller bör jag byta?

Har genom föräldrarna sedan uppväxten haft ett antal kr (ligger på runt 40k för tillfället) investerade i denna fond:

Handelsbanken Bosparfond Bostadsrätterna
http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000F8U

När jag nu som nybörjare försöker lära mig mer om detta ämne så blir min fråga om detta är en ”bra” fond att ha kvar och eventuellt månadsspara i? Eller bör jag satsa på något annat ”bättre”, med lägre avgift osv? Jag har precis börjat med nybörjarportföljen på Nordnet och fördelat 8000 kr där. Kan det vara smart att sälja av denna fond och fördela ut dessa pengar i nybörjarportföljen eller lägga dom i en annan enskild fond tex. Avanza Zero där dom kan ligga och gotta sig utan att jag behöver vara aktiv med dom? Eller ska jag låta dom ligga kvar där dom gör? Jag lyckas inte riktigt förstå mig på för- och nackdelar angående dessa val.

Tacksam för all hjälp!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Richard.

Den fonden tar 1.55% i årsavgift. Det säger allt hur det kan sluta långsiktigt. Byt ut det och välj billiga indexfond istället Globalt och Sverige. Lycka till.

Mvh.jacke77

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är inne på Jacke77:s linje. Byt till andra fonder. Denna fond ligger förmodligen på ett fondkonto och inte ett ISK.

Det betyder att du kommer beskattas för inkomst av kapital Detta är ofrånkomligt.

Bit i äpplet och sälj för att sedan lägga i vettiga fonder.

Du kan bygga bra globala indexfondportföljer med en total avgift på 0,20% och bättre avkastning.

Jag själv har börjat titta påföljande:

70% Länsförsäkringar Global indexnära
15% Swedbank Robur Access Asien
15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Kostar totalt 0,20% och har senaste året givit drygt 14% i avkastning. Din fond har inte haft någon dålig utveckling (13,1%), men den är ju dyr. Du kan alltså få minst lika bra, men till en mycket lägre kostnad.

Beroende på din sparhorisont så ska du överväga räntefonder. Å andra sidan så skulle inte jag placera pengar i börsen som ska användas de närmaste 3 åren.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-10 klockan 11:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.