Är detta en bra fondportfölj?
Sök:

Är detta en bra fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Är detta en bra fondportfölj?

Hej,

Jag har väldigt lite erfarenhet av fonder och aktiesparande och kommer att få ta över lite av detta sparat av en gammal släkting. Det är fördelat på följande och antagligen inte uppdaterat. Vad göra med detta? Byta ut något? Tipsa gärna!

(Jag har dessutom dålig inkomst & dålig pension, är 50+ och skulle uppskatta om jag kan förvalta det på ett bra sätt)

SEB Asienfond ex Japan

SEB Sverigefond småbolag

SEB Asset selection
SEB Asienfond ex Japan Lux
China Amc Opportunities Fund A
SEB Etisk global indexfond
SEB Europafond lux
SEB Globalfond lux
SEB Nordenfond lux

SEB Total potential

Atlascopco A
Ericsson B
Essity B
Heimstaden
Kinnevik BLifco B
Sandvik
SCA B
SEB A
SKF B
SSAB B
Volvo B

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria!

Jag kikade lite närmre på alla dina innehav och kom fram till det här:

Fonderna har överlag höga avgifter, lägsta 1,38% och högsta 2,17%. För jämförelse så rekommenderar Jan på denna blogg en avgift som inte är högre än 0,40%. Undantaget var SEB Etisk Global Indexfond som följer index och har en lägre avgift.
Vad gäller skulle jag nog rekommendera att du byter till alternativ med lägre avgifter, det här äter upp mycket av eventuell vinst. På bloggen finns exempel på portföljer, exempelvis Nybörjarportföljen som har som mål att vara en balanserad portfölj. I detta inlägg kan du läsa mer om hur man bygger upp den.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Då kikar vi på aktierna! Det ser ut som att det valts ut en portfölj av främst stora bolag som ger utdelning. Atlas Copco och SCA bland annat tillhör de svenska bolag som höjt utdelningen i flest år i rad. Vad gäller aktierna kan du fråga dig hur intresserad du är? Att ha aktier kräver mer intresse och kunskap från dig än fondsparande, jag personligen som tycker det är kul lägger gärna ner tid på det men roas man inte av det kanske det kan passa bättre att spara i fonder. För att lära dig mer om hur man väljer vilka aktier man ska välja utgår jag själv från dessa fem regler. Om jag inte förstår vad företaget tjänar pengar på, ja då vill jag inte ha aktier i det bolaget t.ex. https://ungprivatekonomi.se/lar-dig-mer/aktier/gyllene-regler/

Det sista jag vill väcka tankar kring är när du tänker att du behöver pengarna! Vill du ta ut dem lite varje månad som tillskott till pensionen t.ex eller spara över en längre period?

Det blev ett långt svar, stort lycka till och känn efter hur mycket tid och energi du vill lägga på sparandet!  Vill man göra det enklare för sig kan t.ex. nybörjarportföljen vara ett bra alternativ.

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Elin för ditt utförliga svar! Jag har sen nån månads tid börjat sätta mig in i detta, lägger nog en timme om dagen, och med tanke på att jag inte är så ung och vill försöka få bra avkastning på relativt kort tid (5-10 år, det skulle kunna bli ett komplement till min pension) försöker jag att lära mig mer om aktiemarknaden. Tusen tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-24 klockan 18:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.