Är detta ett bra byte av fonder samt upplägg inför framtiden?
Sök:

Är detta ett bra byte av fonder samt upplägg inför framtiden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

ställde för sedan frågan: Är detta ett bra byte av fonder samt upplägg inför framtiden?

Jag har idag 3 olika slags fonder i mitt långsiktiga sparande.

Swedbank Robur Transfer 90. Total avgift ca 0,7%. Utgör ca 2 % av mitt totala fondsparande.

Swedbank Robur Bas Mix. Total avgift ca 1,27%. Utgör ca 15 % av mitt totala fondsparande.

Swedbank Robur Exportfond. Total avgift ca 1,32 %. Utgör ca 83 % av mitt totala fondsparande.

Jag är ganska nybörjare på det här med aktier men det känns som ganska höga avgifter och att riskspridningen och viktningen hade kunnat vara bättre. Jag funderar på att sälja av dessa fonder och investera pengarna i tre nya fonder samt i en egen portfölj istället.

Nordnet Superfonden Sverige. 0 % avgift. Investera 20 % av sparandet här.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A. Total avgift ca 0,41 %. Investera ca 25% här.

Avanza Global. Total avgift ca 0,10 %. Investera ca 35 % här.

Egen aktieportfölj. Svenska aktier. Tanken är ca 8 investmentbolag + 7 favoritaktier. Gärna en direktavkastning mellan 3 till 6 procent och som jag ska kunna äga under lång tid. Investera resterande 20 % här av det totala sparandet. Alla 15 innehav ungefär lika tungt viktade.

Tycker ni det här låter som ett bra upplägg och ett bra byte av fonder? Jag är ung och har lång sparhorisont (minst 20 år). Jag är beredd att ta ganska stor risk men vill såklart inte kunna förlora allting. Utöver detta sparande har jag även ett buffertsparande.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som att du tänkt ut en billig och diversifierad portfölj. Helt rätt fokus! Du kan inte tappa hela kapitalet i en sådan portfölj, om alla världens bolag går i konkurs så har vi större problem än pensionen.

Eftersom du tänkt köpa en diversifierad svensk aktieportfölj så kan du fundera på om du verkligen ska ha en svensk indexfond också. Med ditt upplägg kommer du ha 40% i Sverige, en chansning på att just Sverige ska gå bättre än resten av världen. Kanske att du kan skippa Superfonden och lägga lite mer i Avanza Global? Då slipper du dessutom ha två olika banker för sparandet (Superfonden finns bara hos Nordnet, Avanza Global bara hos Avanza).

Avanza har också tagit fram en indexfond för tillväxtmarknader, Avanza Emerging Markets. Den följer samma index som Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära men med lägre avgift.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Emil! Tack för svar!

  Att sänka lite i Sverige och öka på globalt låter nog vettigt! Om jag ska ha ungefär 55-60 % globalt, hade du fördelat detta över två globala indexfonder (förutsatt låg avgift) eller kan man ha allt i till exempel Avanza Global?

  Känner till Avanza Emerging Markets men vad jag har kunnat läsa mig till så uppfyller inte den fonden kraven för att vara en UCITS-fond samt att den är relativt liten vilken medför en risk i sig? Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A uppfyller bägge dessa saker. Är dessa saker viktiga eller är det inget att bry sig om?

  Annars har ju Avanza Emerging Markets en lägre avgift precis som du skriver, vilket gör den lockande att välja istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 2. Vit pil

  Du behöver inte två olika globala indexfonder. Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära följer samma index och äger därför i stort sett samma aktier med samma fördelning. Håll dig till den med lägst avgift.

  Upplägget i Avanza Emerging Markets är samma som i Avanza Global. Avanza har skaffat avtal med fondbolaget Amundi. Pengarna man sätter in i Avanza Global respektive Avanza Emerging Markets slussas direkt in i Amundis indexfonder. På det sättet är man del i två mycket större fonder och får stordriftsfördelar, det är därför man kan hålla nere avgiften. Avanzas två fonder är alltså i princip en säljfront.

  Var har du läst att de inte följer UCITS? UCITS är lag inom EU så det låter mycket märkligt. Men någonstans har du ju fått informationen ifrån 🤔

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Tack för bra svar! Detta gällande UCITS har jag läst på appen OPTI där jag sökte på fonden Avanza Emerging Markets.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-20 klockan 23:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.