Är detta tillräckligt utspritt?
Sök:

Är detta tillräckligt utspritt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christine

ställde för sedan frågan: Är detta tillräckligt utspritt?

Hej!

Jag är nybörjare och väldigt intresserad av att lära mig. Jag tittar hur historiken varit ( vilket inte säger något om framtiden) , ratingstars, hållbarhet och kostnader. Är det något mer jag bör hålla utkik efter? Missar jag något här?

Jag har letat och undersökt mina foder en del. Vissa fonder jag hittat har sett super ut men sen har jag kollat upp via Avanza att de inte är i den hållbarheten som jag står för.

ex. Hittar en billig globalfond o den står för 30% djurförsök. Då söker jag vidare för att hitta nån mer hållbar därav höjs avgiften( vilket jag tycker det kan va värt) Detta var en liten förklaring till mina ev höga avgifter i min fondportfölj.
självklart vill jag ha billiga indexfonder men kanske inte till vilket pris som helst? Kanske är dumt av mig att låta känslorna styra val😒

Samma sak gäller medicin och sjukvårdsfonder. 80% djurförsök.. men det kanske inte går på annat vis.

Nedan kommer portföljen:

Handelsbanken hållbar energi

Seb Europa småbolag

Swedbank Access Asien

Swedbank fastighet

Swedbank småbolag Sverige

Swedbank technology

spiltan investmentbolag

swedbank globalfond A

 

Långsiktigt sparande 10 år +

Missar jag någonting eller ”duger” detta?Sprider jag mina risker tillräckligt ? Tar gärna emot tips.

Ursäkta långt Mail!

/ Christine

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hur ser den procentuella fördelningen ut för fonderna?

Mvh

Mathias

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Handelsbanken hållbar energi 12%
  SEB Europa småbolag 10%
  Spiltan investmentbolag 15%
  Access Asien 11%
  Swedbank fastighet 7%
  Globalfond A 21%
  Småbolag Sverige 12%
  Swedbank technology 12%

  Mvh Christine

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christine
 2. Vit pil

  Hej!

  De höga avgifterna är du ju medveten om. De är annars något många vill hålla låga.

  Gällande spridningen och risker kan du fundera över den låga procentuella andelen i globalfonden. En globalfond brukar utgöra den största delen i portföljen. Likaså har du så mycket som 30 procent i branschfonder som energi, fastighet och teknik. Branschfonder innebär högre risk. Många anser att sverigefonder inte ska uppta mer än max 20 procent av portföljen, Sverige är en liten del av världsmarknaden, och du har runt 30. Du har ungefär 20 procent småbolag som kan ge bra avkastning men som också har lite högre risk.

  Så länge du är medveten om avgifterna betydelse och riskspridning så är det ju i slutändan du som avgör vad som känns rätt för dig! :)

  Lycka till!

  Mathias

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-21 klockan 11:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.