Är Direktpension utan försäkring det mest lönsamma alternativet för mig som driver AB?
Sök:

Är Direktpension utan försäkring det mest lönsamma alternativet för mig som driver AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Är Direktpension utan försäkring det mest lönsamma alternativet för mig som driver AB?

Jag driver ett AB, tar ut lön på 39’, bara jag som är anställd. Jag ska börja pensionsspara och har läst in mig massor. Nu börjar det bli snurrigt och jag tänkte stämma av med dig kring vad som är mest ekonomiskt förmånligt. Jag tar tacksamt emot er rådgivning i frågan. Tusen tack på förhand!

 1. Hängavtal via Unionen (betalar 0.0765% i avkastningsskatt och vissa extraavgifter, låga fondavgifter, få fonder att välja bland)
 2. Tjänstepension med försäkring via tex Avanza (betalar 0.0765% i avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, max avsättning 35% av bruttolönerna)
 3. Direktpension med kapitalförsäkring via tex Avanza (bet 0,447% i avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, obegränsat belopp, när det är dags att ta ut pengarna så kan jag själv välja om jag ska ta dem som lön/utdelning/pension)
 4. Direktpension utan kapitalförsäkring. Jag har pratat med en person (Pernilla, se längre ner) som har denna lösning via ett företag som heter Intervenia (se direktpension.nu). MEN förstår jag rätt så kan mitt egna företag själv hantera pensionen genom att spara kapitalet på ett Aktie- och Fondkonto hos tex Avanza. (betalar ingen avkastningsskatt, ok fondavgifter, många fonder att välja bland, obegränsat belopp, kapitalet kan tas ut som lön/utdelning/pension – jag kan välja själv)
 5. …att inget göra något alls….

Avkastningsskatten skiljer sig rejält om det är en kapitalförsäkring (0,447%) eller en tjänstepension (0.0765%).

Jag tänker mig följande upplägg:

 1. Företaget har ett Aktie- och Fondkonto hos Avanza där jag sparar företagets likviditet och får ränta-på-ränta-effekten. Företaget betalar reavinstskatt enbart när företaget säljer fonder/aktier med vinst och kan göra avdrag för förluster vid försäljning med förlust.
 2. När jag går i pension tar jag ut lön på 100\’/år och får en låg skattesats.
 3. När jag ska ta ut pengar till mig så säljer jag av fonder/aktier. Om jag ska betala reavinstskatt kan jag kvitta intäkten mot lönekostnader och minimerar företagsskatten.
 4. Jag sparar det utdelningsbara utrymmet varje år (som växer år för år) och betalar 20% skatt när jag tar ut utdelning
 5. Jag skriver ett avtal mellan mig och företaget där jag skriver att jag som anställd i bolaget ska få pension med x kr/år. Har läst att jag isf kan/ska upprätta de nödvändiga handlingar som behövs, som pensionsutfästelse, pantförskrivning, denutiationsdokument, efterlevnadsskydd, bokföring mm.
 • Har jag missuppfattat något?
 • Är \”direktpension utan försäkring\” det bästa alternativet för mig som driver AB eller finns bättre alternativ?
 • Behöver jag upprätta ett avtal mellan mitt AB och mig som anställd? Någon som i så fall någon mall jag kan utgå ifrån?

Jag tar tacksamt emot er rådgivning i frågan. Tusen tack på förhand!

//Jenny

INFO FRÅN PERNILLA:

Se här nedan en jämförelse mellan att placera pengarna i Direktpension med försäkring respektive Direktpension utan försäkring:

Pensionssparandet är mycket långsiktigt. Ofta på 20 – 40 års sikt. Just idag är avkastningsskatten låg men en seriös rådgivare bör utgå från den gemensamma prognosstandard som både staten och pensionsbranschen använder. Den innebär följande:

Avkastningsskatten för kapitalförsäkring skall antas vara 1,4%.

Här kommer ett räkneexempel enligt prognosstandard:

Direktpension via kapitalförsäkring:

Du är 45 år och låter ditt bolag årligen sätta in 40 000 kr i en direktpension via kapitalförsäkring. Du vill ha en enkel och bekväm lösning och väljer därför en indexfond med en genomsnittsavkastning på 5 % per år. Din avkastning blir nu 3,6 % per år efter avdrag för avkastningsskatten. Du vill sluta jobba när du är 65 år d.v.s. om 20 år. Dina 40 000 kr har då växt till 81 000 kr som ditt bolag kan betala ut till dig på valfritt sätt. Lämpligen som lön eftersom du då får göra jobbskatteavdrag och höjd allmän pension. Du har nu slutat jobba så du har inga intäkter i ditt bolag att kvitta den avdragsgilla lönekostnaden mot.

Direktpension utan försäkring:

Samma förutsättningar som ovan men nu sparar ditt eget bolag direkt i indexfonden. Ingen årlig avkastningsskatt belastar nu ditt sparande. Din avkastning blir 5 % per år och dina 40 000 kr har då växt till 106 000 kr om 20 år. Nu slutar du att jobba och ditt bolag säljer fondandelarna. Ditt bolag måste nu ta upp ”reavinsten” på 66 000 kr som en beskattningsbar intäkt. Du betalar ut pengarna som lön till dig själv för då får du jobbskatteavdrag och höjd allmän pension på beloppet. Lönekostnaden är avdragsgill för ditt bolag och den kvittar bort hela ”reavinsten”. Därmed betalar du ingen skatt på värdetillväxten över huvud taget.

Summering: med direktpension via kapitalförsäkring har du 81 000 kr att utbetala, med direktpension utan försäkring har du 106 000 kr att utbetala. Skillnaden är alltså 25 000 kr på varje årlig avsättning. Om du sparar varje år fram till din pensionering så är det 20 årliga avsättningar du kommer att göra. Totalt kan du då få ut en halv miljon mer med direktpension utan försäkring.

 

De allra viktigaste punkterna för mig är att jag kan i framtiden plocka ut pengarna som

o Utdelning

o Lön

o Pension

– Eller på det sätt som är mest fördelaktigt avseende hur skattereglerna för lön/pension/utdelning. Med tanke på hur mycket som hänt på de områdena under de senaste 20 åren så kommer det hända minst lika mycket tills jag ska gå i pension.

– Vid en ev konkurs (som inte kommer hända dock) så kan jag köpa tillbaka konkursboet för 1 kr, riva pensionsutfsätelsen, föra tillbaka avsatt direktpension och börja på ny kula.

Här är ett gäng länkar från olika oberoende aktörer som beskriver ev nackdelar och fördelar, men jag är oerhört lättad över att ha hittat denna lösning som passar oss alldeles ypperligt.

VISMA (ledande inom bokföring)�https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-skatteprogram/content/online-help/infobanken/tre-viktiga-fragor-pensionssparande-i-aktiebolag.htm

https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension

DRIVA EGET

https://www.driva-eget.se/nyheter/pengar/pensionstips-till-dig-som-tjanar-mycket

FÖRETAGANDE.SE

https://www.foretagande.se/forsakringar/sluta-genast-med-pensionsforsakring-spara-i-det-egna-bolaget-istallet/

Om ränta på ränta-effekten

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

De som jag använt till mitt upplägg heter Intervenia. De finns här:

direktpension.nu

Där kan du själv testa skillnaden mellan ditt nuvarande upplägg och direktpensionen – vad det ger för utfall…

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du tagit något beslut kring ditt sparande Jenny? Jag befinner mig i exakt samma situation som dig och är på jakt efter den mest optimala sparformen. Någon annan som har några invändningar/synpunkter på detta?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är oxå väldigt intresserad av detta! :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  dralphen
 2. Vit pil

  Jag har tänkt göra ett avsnitt om det, problemet är att det är väldigt klurigt. De som förespråkar det är JÄTTEpositiva och de som säljer vanliga pensioner sågar det vid fotknölarna…

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej! Även jag är i samma situation, har en idé om att använda Direktpension och spara i fonder på fondkonto i egna företaget. Precis som TS så planerar jag inte att gå i konkurs men har letat (hittills utan framgång) efter någon som kan hjälpa mig med att ta fram ett papper för pensionsutfästelse och pantförskrivning för att vara skyddad. Vill helst undvika Kapitalförsäkring och Tjänstepension är inte aktuellt med alla begränsningar och avgifter det innebär. Följer tråden med spänning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jan.
Jag driver ett aktiebolag där jag sjäv är enda anställd och jag ämnar placera pensionsavsättningar i ett aktie- och fondkonto hos Avanza. Jag har med hjälp av revisor och jurist upprättat handlingar för direktpension där ett avsnitt hanterar pantsättning. Behöver Avanza på något sätt meddelas eller godkänna att Bolaget(mitt bolag) pantsätter aktie- och fondkontot i Avanza till förmånstagaren(mig själv)?

Mvh

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Direktpension – varför då?

Hittade denna tråd i samband med att jag behöver disponera årets vinst och satte mig ner och funderade ett tag och har nu kommit fram till följande:

Räkneexemplet från ”PERNILLA” innehåller ett antagande om en avkastningsskatt på 1,4 % på kapitalförsäkringsalternativet. Denna motsvarar hela skillnaden i värde. Räknar man istället på nuvarande avkastningsskatt så hamnar den på 0,447 % och då blir värdet 97,5 tkr för 40 som ligger i 20 år. En avkastningsskatt på 1,4 % motsvarar en statslåneränta på 3,6 %. Det faller då orimligt att arbeta med ett avkastningsantagande på endast 5 % eftersom det skulle innebära en riskpremie på blott 1,4 % när aktiemarknaden historiskt minst avkastat ca4,5 % över riskfri ränta.

Ackumulerad reavinst i kapitalförsäkringsalternativet är skattefri. Om vi utgår från att du inte sparat något 3:12 utdelningsutrymme lägger du bolaget vilande i fem år, plockar fribeloppet (f n 169 tkr) varje år och tar sedan ut resterande kapitalet till 25 %. I exemplet har vi utgått från 40 tkr /år i avsättning. Det innebär att det totala kapitalet efter 20 år från första avsättning uppgår till 1 319 tkr. Med nuvarande fribelopp kan vi alltså plocka ut 676 tkr eller drygt hälften till 20 % och den andra till 25 %. Vi erhåller totalt 1 023 tkr efter skatt.

I alternativet med direktpension utan kapitalförsäkring så kommer ditt kapital att uppgå till 1 389 tkr efter de 20 åren. Vi antar för enkelhets skull att du betalar ut hela beloppet som lön efter avdrag för sociala avgifter – det blir 1 194 tkr. Vi bortser från regler om statlig skatt och begränsning av jobbskatteavdrag i förhållande till löneinkomst. Den effektiva skatten blir c:a 25 % (räknat på inkomst precis under brytpunkten). Vi har då kvar 895 tkr. Med utgångspunkt i att 18,5 % sätt av till inkomstpension och att även denna beskattas med 25 % när den i sin tur plockas ut så får vi tillbaka 166 tkr och vår totala behållning efter skatt kommer att summera till 1 061 tkr.

En skillnad på 38 tkr efter 20 år alltså. Enligt min mening så är det för liten vinst i förhållande till att pengarna inte är omplaceringsbara under tiden utan att lösa ut reavinstbeskattning med avbränning och deklarationskostnader. Fördelen att kunna lägga sig i räntebärande placeringar när det blåser kallt är värd mera. En annan fördel är att jag inte behöver upprätta en massa dokumentation eller anställningskrav. Direktpension utan kapitalförsäkring där kapitalvinsten tas ut som utdelning är det samma som vilken kapitalförsäkring i det egna bolaget som helst.

Jag uppfattar därmed direktpension som en ren rådgivarprodukt utan egentligt värde – men det är utifrån de förutsättningar som gäller för mig själv. Jag har ett så stort intjänat försäkringskapital av tidigare anställningar att jag kommer att ligga över brytpunkten hur jag än vrider och vänder så varje löne-/pensionskrona blir dyrare för mig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.