Är en indexfond verkligen vad den ger sig ut för att vara?
Sök:

Är en indexfond verkligen vad den ger sig ut för att vara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan B

Den här artikeln publicerades 2017-07-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är en indexfond verkligen vad den ger sig ut för att vara?

Så jag har börjat leta indexfonder. Jag tycker det låter bra att man äger små delar utav 1000-1500 aktier. Diversierat och bra. Men när jag börjar läsa om vad fonderna faktiskt äger så är det sällan de äger aktier i det index som ska följas. Istället är det derivat, swappar och finansiella instrument som vars namn skulle kunna misstas för svärord.

Så jag köper en del av en indexfond, glatt troende att jag äger en liten del av världens 1000 största företag. I själva verket så har min fond investerat i den Amerikanska bostadsmarknaden, lämnat det som säkerhet i utbyte mot is-produktion i Sahara vars kursutveckling har swappats med något kredit institut som lovar att betala vad min indexfond skulle utvecklats som om jag faktiskt hade ägt den.

Jag ser mycket risker i detta, främst med att jag inte direkt vet vad min fond igentligen har lagt mina pengar i när de säger att de ”följer” världindex. Om det nu skulle vara isproduktion i Sahara kan det ju gå fel på flera sett och åtaganden som har gjorts senare inte kan hållas. Eller tänk om nån motpart i ledet går i konkurs?

Jag har bara sett dessa risker diskuteras i samband med ETFer, men aldrig i samband med en indexfond. Det skulle vara verkligt intressand att hör din åsikt om detta.

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant diskussion även om jag är lite sen på bollen. Jag har svårt att svara då¨jag inte har läst boken, men utifrån era kommentarer och svar så är det inget direkt nytt under solen. Indexfonder är inte den heliga graalen som är utan nackdelar, men jag påstår att det är den bästa lösningen för de flesta så länge man håller sig till stora och väldefinierade index. Det finns många skräckhistorier där man t.ex. kunde spekulera i aktier baserat på deras vikt i index och vetskap om att indexfonder var tvungna att köpa/sälja dem. I de stora indexen som t.ex. MSCI World är det här inte ett problem.

När det gäller fondernas innehav så är det nog mer ett problem relaterat till ETF:er och hedgefonder än klassiska fonder. En vanliga fond behöver ju redovisa alla sina innehav och med antal. Om man t.ex. tar en av mina favoritfonder Länsförsäkringar Global Indexnära så har de en komplett lista på alla aktier som de äger komplett med antal, kurs, vikt i fonden och så vidare.

Därför bedömer jag risken för att bli lurad av en sådan fond som minimal, utan den gör precis det som den ska – äga andelar i väldigt många olika bolag som jag annars inte hade kunnat göra på egen hand.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mycket intressant frågeställning som jag också gärna vill ha kommentarer på!

Mera, i boken ”Historien din bankman inte vill berätta” hävdar författarna att indexfonder har många nackdelar som man kanske inte tänker på. Man får enligt dem bara höra hur billigt och bra indexfonder är men det finns tydliga nackdelar enligt dem, bl a ;

 • Index finns för att göra mätningar, inte investeringar,
 • Index brukar övervikta dyra aktier,
 • Många index täcker bara en mycket liten del av alla värdepapper,
 • Indexfonder följer strömmen ; de måste ju köpa när alla andra köper och sälja när andra säljer och det leder även till högre transaktionsavgifter. Dvs tvärtemot vad man bör göra (men detta problem kan man ju komma tillrätta med genom att ombalansera portföljen nån gång per år)
 • osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Johan B

Precis som i alla branscher finns det lycksökare och oseriösa aktörer. Vilken fond är det som du har investerat i, så att vi andra kan undvika denna?

John

Jag har också läst boken, och författaren är ju inte helt imponerad av aktivt förvaltade fonder heller  direkt.

Att indexfonder köper när alla andra köper och säljer när andra säljer är väl ingen nackdel utan i stället själva meningen med fonden! Jag har ett praktiskt exempel. En bekant till mig satsade för ett antal år sedan i princip hela sin förmögenheten i Ericson. Tyvärr skedde detta strax innan bubblan sprack. Som alltid var det psykologiskt svårt att realisera en förlust, utan han följde med på hela nedgången och tappade därmed någonstans mellan 80 och 90 (!) procent.

Han han istället köpt in sig i en indexfond hade han vunnit två saker. Fonden hade sålt ut sina Ericson undan för undan, så förlusten hade inte blivit lika stor. Dessutom hade förlusten mildrats genom att det funnits ett antal andra aktier i portföljen. Nu sitter han med sina Ericson och är inte alltför glad. Hade han köpt indexfonden hade förmögenheten istället ökat.

De aktivt förvaltade fonderna klarade sig inget vidare under IT-bubblan. Även förvaltare som tvivlade på Ericson var tvungna att hänga med på tåget, annars tappade de kunder. Jag vill sticka ut hakan genom att säga att att en sparare kan löpa en betydligt  större risk i en aktivt förvaltad fond än om hen har en indexfond.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att en indexfond skulle sälja en aktie (Ericson i ditt exempel) i nedgång stämmer inte. Eftersom aktierna fonden äger minskar i värde minskas också deras andel av värdet i portföljen. En indexfond behöver bara köpa eller sälja aktier när dess kunder köper eller säljer fondandelar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 2. Vit pil

  Tankevurpa av av mig. Detta innebär att kostnaden för courtage i en indexfond inte blir högre än för andra typer av fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Nestor – En mycket intressant iakttagelse och det ger en annan vinkling på ”problematiken” som författarna lägger ut. Jag är benägen att hålla med dig i din slutsats.

(OT : för övrigt tycker jag att boken inte är värd sitt pris även om de hade med intressant statistik och historik osv. för övrigt väldigt spretig och mer eller mindre propagerar för deras egna metod, passiv förvaltning. vad detta egentligen innebär går de inte på djupet heller tycker jag, men jag antar att man måste betala för deras rådgivning för att få del av den. en bättre bok tycker jag är Fly bankfällan – ta makten över din privatekonomi – Innehåller Många handfasta tips och råd!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för boktipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-10 klockan 21:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.