Är en räntefond på ISK bra eller dålig?
Sök:

Är en räntefond på ISK bra eller dålig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bertil

ställde för sedan frågan: Är en räntefond på ISK bra eller dålig?

Hej,

Det har sagts att det inte är en bra ide att spara pengar i en räntefond på ISK. Jag förstår inte resonemanget. Om jag har 1.000.000 i ex Spiltan räntefond som ger ca 1,5% avkastning (15.000) med en ISK skatt på 4.500 vilket gör ett netto på 10.500.

Om jag istället valt att ha samma belopp på ett räntekonto ex. hos SBAB 0,7%, så ger det motsvarande 7.000 i avkastning. Skatten på dessa 7.000 är 30% alltså 2.100 vilket ger ett netto på 4.900.

Jag kan inte förstå hur ett netto på 10.500 skulle vara sämre än ett netto på 4.900.

Skatten blir visserligen högre men sparandet ökar ju mer!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur vet du att du får 1,5% på Spiltan? Kan ju lika gärna va -1,5%, du jämför äpplen med päron. SBAB kontot är mer eller mindre garanterat 0,7% och det skulle inte löna sig att ha på ett ISK, även om det inte går. Köper du riktigt korta räntefonder har de i nuläget negativ avkastning. Problemet är att det kostar att flytta pengar in och ur ett ISK

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Visst, jag håller med om att det ju också kan gå ner 1,5% men det kan ju också gå upp till 3% eller hur. Risken är förhållandevis liten för en väsentlig skillnad i avkastning. Förklara gärna att det kostar att flytta pengar in och ur ett ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bertil
 2. Vit pil

  Har du pengarna i Spiltan räntefond betalar du varje år 30 prc skatt på sk. shablonintekter ,samt 30 prc.skatt på vinsten när du såljer fonden.Skatten är runt 250 kr. på 100000 insatta pengar i en fond.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bertil,

Det är naturligtvis inte sämre, men skillnaden är att du inte vet vad avkastningen kommer bli i en räntefond, precis som Johan skriver. Hos SBAB VET du vad räntan blir (den kan också sjunka, men ”aldrig” under 0%).

Om du är rädd om pengarna så sätt in dem på SBAB eller annat institut som har insättningsgaranti.

På ett ISK beräknas skatten på insatta pengar och totala behållningen enligt en schablonmodell. om du sätter in 1000 kr varje månad så räknar den på 12000:- insatt kapital. Om du efter 7 månader tar ut 6000:- så kommer de fortfarande beräkna skatt på de insatta kapitalet under året. om du sen två månader senare sätter in 6000:- igen så har du totalt gjort insättningar på 18000:- under året och det är det beloppet som man kommer beräkna skatt på (samt den totala behållning (insatt kapital + avkastning).

Här kan du läsa mer om ISK-beskattning:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapperforsakringar/investeringssparkonto.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-11 klockan 11:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.