Är flexpension uttaget som lön pensionsgrundande?
Sök:

Är flexpension uttaget som lön pensionsgrundande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

Den här artikeln publicerades 2017-10-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är flexpension uttaget som lön pensionsgrundande?

På in arbetsplats har vi kollektivavtal med Unionen och Sveriges ingenjörer och vi ska börja med flexpension. Min fråga är om flexpension uttaget som lön är pensionsgrundande?

Ett exempel: Låt säga att min flexpension skulle innebära 500 kr extra per månad som jag får ta ut som lön eller lägga undan som tjänstepension. Om jag väljer att ta ut det som lön kommer jag då få allmän- och tjänstepension på det? Alltså 500 * 0,185 allmän och 500*0,045 tjänstepension? Och vidare, kommer jag för löner över gränsen för allmän pension få 30 % till min tjänstepension, alltså 500 * 0,3?

Om flexpension uttaget som lön är pensionsgrundande borde det väl alltid vara mer förmånligt att ta ut det som lön, trots att skatten är högre?

Om du kan svara på frågan får du gärna hänvisa till var denna infon finns att läsa.

Tack på förhand!

/Jakob

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det skiljer så mycket mellan olika avtalsområden så att ge råd denna vägen känns vanskligt. Fråga Unionen!

Nästa år lär brytpunkten /gränsen då du börjar betala 20% statlig skatt/ bli en månadsllön på    38 200. Spontant sett känns det som du skall lyfta lön upp till detta belopp. Du kan även välja att lyfta lön upp till pensionsgrundande inkomst vilket är ett ännu högre belopp.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-04 klockan 17:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.